Hoppa till innehållet

Strejk

Debatt: Strejken är lysande för grön omställning

Bild: TT

Dagens ETC.

I veckorna har allt från Timbro-galningar till moderata riksdagsledamöter sagt att strejken mot Tesla är ett hinder för grön omställning. Det är helt fel, snarare är strejken nödvändig. Strejken står i framkant för en på riktigt hållbar omställning. För att vi ska få ett grönt, konkurrenskraftigt och hållbart Sverige, skriver Grön ungdom.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I en tid med ökande utsläpp blir en grön omställning allt mer nödvändig och brådskande. Men det finns en missuppfattning om vad en grön och hållbar omställning är. När vi pratar om en grön omställning så handlar det inte bara om vilka varor som produceras och hur de används. Det handlar också om hur de produceras, av vem, och på vilket sätt.

För oss gröna så handlar inte hållbarhet bara om koldioxidbudgetar, utsläppsrätter och transportmål. Hållbarhet är bredare än så och inkluderar social hållbarhet. Där är hållbarhet mer än att bara få ner utsläppen, där handlar det om att man inte ska slita ut sig på grund av för långa arbetspass med allt för tunga arbetsuppgifter. Där handlar det om att föräldrar inte ska behöva tveka om att köpa den där piggelinen till sitt barn eller oroa sig för att betala hyran.

Detta innebär i de flesta fall att de måste teckna kollektivavtal. På grund av Sveriges glesa arbetslagstiftning krävs kollektivavtal för schyssta villkor, skäliga löner och sköna pensioner.

Vi behöver kollektivavtal för att den gröna omställningen ska bli attraktiv, för att de som är grundbulten i omställningen, inte ska gå runt och oroa sig för att få sparken imorgon. Så att människor känner stolthet över jobb och att de är en del av att rädda den här planeten.

Faktum är att vi inte kan ha en grön omställning, en hållbar omställning, om inte de människor som jobbar med det också inkluderas i den.

Samtidigt så finns det en annan otroligt viktig solidarisk synvinkel i detta – den internationella solidariteten. United Auto Workers, bilarbetarfacket i USA, går just nu igenom en historisk kamp för att ansluta Tesla till facket och erbjuda bättre löner och förmåner för dess arbetare. En facklig vinst i Sverige hade därför inneburit mycket mer press på facket i USA till förmån för tusentals arbetare över hela världen. 

I och med den stundande fackliga kampen i Tyskland mellan bilarbetare och Tesla så hade därför en facklig vinst i Sverige inte bara lett till en framgång i Sverige – det hade lett till bättre arbetsvillkor och stärkt fackets position över hela världen.

Grön omställning kräver facklig kamp. 

Den gröna omställningen kräver att de som genomför omställningen gör det på bra villkor. Det finns inget ställa om en planet om alla vi som bor här gör det på vår egen bekostnad. Grön omställning kräver att vi höjer levnadsstandarden, den kräver facklig kamp. 

Till alla som försöker dölja sitt antifackliga arbete i ett tunt skynke av “grön” omställning: 

Tänk om, tänk rätt.

00:00 / 00:00