Douglas Thor: ”MUF är det femte partiet i Tidö-avtalet”
Dagens ETC
Röstköp. Falangstrider. Avgångskrav. Uppstickaren Douglas Thor är trött på att skandalerna – som han själv stått i centrum för på sista tiden – överskuggar MUF:s arbete. Han ser ungdomsförbundet som det femte Tidö-partiet och kritiserar regeringens pinnjakt i invandringsfrågan.
– Ingen av ministrarna hade suttit där om det inte hade varit för oss.
Efter en tuff vår och därefter Almedalsveckan har återhämtning stått på schemat. När Dagens ETC träffar 25-åringen Douglas Thor är det efter några dagars ledighet på föräldrarnas gård i Småland.
– Just nu har jag nördat ner mig lite i renässansen och Florens. Jag såg en trailer för det nya ”Assassin’s Creed” och tänkte tillbaka på spelen som utspelar sig i Florens. Där är Da Vinci och Machiavelli på samma ställe samtidigt och då ville jag se hur mycket av det som var sant. Det fick bli att läsa på.
Vi möts på ett konditori i Gamla Stan i Stockholm och det är stekhett och vindstilla. Douglas Thor sitter hellre inne eller i skuggan än ute i solen. I november förra året utmanade han sittande förbundsordföranden, gick emot valberedningens förslag och, med minsta möjliga marginal, tog över ledarskapet för Moderata Ungdomsförbundet, MUF.
– Jag har gjort mig lite av en profil av att säga att man inte ska lägga så mycket energi på ideologi som man gjort. I MUF har det alltid setts som väldigt fint när man läser mycket, och då är det mycket ideologi. Men dogmatism, som är det som jag är mest kritisk till, eller renlärighet blir nästan som en religion.
Som ett exempel på en bredare tänkare, som inte bara låser sig fast vid 1800-talets ideologiska grund eller partipamfletter, lyfter Douglas upp M-profilen och före detta riksdagsledamoten Hanif Bali.
– Det jag stör mig på med när man blandar in filosofins tankevärld i politiken är att det alldeles för lätt blir att man bara pratar utifrån ideologi och 1800-talets idéer. Och då har man låst hela samtalet. Jag vet inte om det är ingenjörshjärnan men jag drivs av att hitta mekaniska förklaringar bakom historien. Materialism är för enkelt för att bara utgå ifrån men sånt tycker jag är kul och jäkligt intressant.
Försökte köpa röster
Douglas Thor pratar, som många unga politiker i förbundens ledningar, lätt och ledigt om politik. Men när han får frågor om skandalvåren byts säkerheten mot försiktighet och tydliga uttryck blir vaga ord.
Bakgrunden är ”Operation Jämtland” – en chattgrupp och kampanj som Douglas Thor startade för att köpa röster i ett försök att kuppa bort Jämtlands distriktsordförande Carl-Oscar Fransson. I hånfulla och raljerande interna chattmeddelanden förklaras planen: att betala medlemsavgifter för nya medlemmar och flytta andra lojala medlemmar från Västernorrland till Jämtlands distrikt för att säkra en majoritet. TV4:s avslöjande är politisk dynamit.
Douglas Thor mötte flera öppna avgångskrav från flera MUF-distrikt. Även M-politiker har krävt hans avgång medan andra har tagit honom i försvar. Det är en inflammerad interndebatt som sköts externt via långa statusar på Facebook, kommentarsfält och dramatiska uttalanden. Insatta som Dagens ETC pratar med kallar det för en upprivande falangstrid – i en lång rad av interna strider.
Vad är det som händer? Är allt bara som vanligt i skandalförbundet MUF?
– Ja, under våren här blev det ganska dramatiskt. Det är ju grundläggande att säga, och det har jag varit tydlig med, att det har funnits saker som jag agerade på och som jag skrev som jag inte borde ha gjort. Det har jag ångrat väldigt mycket och bett om ursäkt för. Sen så var det inga formella fel som begicks, man har utrett och konstaterat det.
Han syftar på den internutredning som Moderaterna gjorde efter avslöjandet, som slår fast att några faktiska röstköp aldrig ägde rum och att stämman i Jämtland genomfördes stadgeenligt. Carl-Oscar Fransson blev omvald som ordförande med siffrorna 33 mot 12. Douglas Thor säger att han är ångerfull men att det samtidigt handlar om gammalt groll.
– Om man ska förstå det som går att läsa överallt kan man säga att det finns lite konflikter. Jag blev vald med en väldigt liten marginal, 52 mot 49 röster. Det fanns distrikt och distriktsordföranden som inte ville se mig som förbundsordförande.
Hur hanterar du att så många vill att du ska avgå?
– Jag som person är inte affektiv. Låter man saker vänta ett dygn så brukar man kunna tänka klarare. Väldigt mycket med kyla hanterar jag det här, med ett lugn i att jag är vald till ordförande och att jag kommer att leda det här förbundet.
Efter att skandalen briserade samlades alla distriktsordföranden på en konferens. Det gick lugnt till – även om de som redan ville ha bort Douglas Thor nu fick rejält med vatten på sin kvarn.
MUF är ett splittrat ungdomsförbund med mytomspunna distriktsfalanger och bittra maktkamper. Stridskulturen lever och frodas.
– På lång sikt tror jag att man kan se ett enat MUF. För mig betyder det att det kommer att finnas politiska konflikter, men att de hanteras på ett konstruktivt sätt. Att man inte känner att man behöver gå ut i media och att man känner sig lyssnad på internt. Jag har inlett ett arbete för hur man ska komma dit. Man behöver skapa förståelse för varandra och ha gemensamma intressen att kämpa för.
Douglas Thor säger inte rakt ut att han vill bort från de klassiska falangerna och striderna, utan att det handlar om att bryta en dogmatisk inställning till ”vi och dom”.
– Det absolut sämsta som skulle kunna hända är att du som är medlem i ett visst distrikt får för dig att du inte kan vara vän med personer i ett annat distrikt, eller något sånt där.
Har det varit så innan?
– När det blir som mest infekterat kan det bli så. Det är många medlemmar som skriver till mig och säger att de känner så och att det känns fel.
Även MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har utrett Operation Jämtland. I ett yttrande konstaterar myndigheten att inga röstköp genomfördes, men att det är nog illa att förbundsordföranden var redo att runda förbundets stadgar och interndemokratin, och att förbundet strider mot ”villkoret om demokratisk uppbyggnad, dvs att det är medlemmarna som demokratiskt väljer ordförande”.
Kan förlora miljoner
Douglas Thor säger att myndigheten har begärt in ett yttrande från MUF och att man nu har skickat in det.
– Vi tog hjälp av en advokatbyrå för att formulera våra svar. MUF är så klart demokratiskt, och vi hade ett möte med MUCF för att försöka prata med dem. Det var ett jättebra möte, tyckte vi. Nu inväntar vi svar och beslut.
Douglas Thor är inte orolig för att tappa stödet från MUCF på drygt 2,7 miljoner.
– Men om det skulle hända får vi se hur vi kan genomföra verksamheten med mindre medel.
Efter allt det här. Kommer du att avgå?
– Nej.
Partiledningen för Moderaterna har efter sin internutredning sagt att man lämnar saken bakom sig, och statsminister Ulf Kristersson kommenterar till TV4 att inga formella oegentligheter har skett men att det har funnits ett antal rutiner och beteenden som inte varit okej.
Douglas Thor sitter tyst ett tag. Han är trött på att skandalerna, som han själv varit med och skapat, överskuggar MUF:s arbete.
– Förra året slog vi medlemsrekord. Jämfört med den här tiden förra året är vi tusen fler, och vi är på väg mot nya rekord. Jämställdhetssiffrorna rör sig åt rätt håll. Mediamässigt slår vi igenom mycket mer än vad vi har gjort innan. Även om vi räknar bort de negativa rapporteringarna. Det måste betonas att vi i förbundsstyrelsen och alla i hela förbundet gör ett väldigt bra jobb, säger Douglas Thor.
– Jag vill inte att vi bara ska vara ungdomsförbundet som är där för att skrika och vara radikala, vi ska lära oss. Och det ska inte vara på ett sätt i ungdomsförbundet och ett annat i partiet, det ska vara politik på riktigt hela tiden. Det är det stora projektet för mig med MUF. Bara då kan vi vara vår generations röst mot partiet.
Regeringens femte parti
Högern vann valet och MUF gjorde ett rekordval bland unga. Douglas Thor kallar sitt förbund för regeringens femte parti.
– Jag försöker beskriva det som att vi i MUF har kapaciteten att vara som ett eget litet parti. Till medlemsantal är MUF fler än hela Liberalerna. Väljare under 30 är vår största väljargrupp. Fler MUF:are än miljöpartister är regionråd, kommunalråd och riksdagsledamöter. Självbilden som vi ska ha är att vi är som ett femte parti i regeringsunderlaget. M, KD, L, SD och Moderata ungdomsförbundet. Vår politik ska finnas med på bordet. Ingen av ministrarna som sitter i regeringen nu hade suttit där om det inte hade varit för oss. Om det inte var för MUF-kampanjerna, för hur bra det gick med förstagångsväljare och i skolvalet.
Enligt Douglas Thor ska MUF vara det ungdomsförbund som oftast och högljuddast kritiserar sitt moderparti.
– Jag tycker så klart att det är milsvida bättre när Moderaterna är i regeringsställning än Socialdemokraterna. Men det finns inget egenvärde i att det står M på statsministerposten om man inte driver den politik som vi blev valda på och som vi tycker är viktig. Jag skulle inte säga att vi är en vakthund, om någon hund så är vi en ledarhund istället.
Synen på invandring
Och det finns aktuella exempel på när politiken går isär. Douglas Thor kallar regeringens åtstramning av arbetskraftsinvandringen för det dummaste förslaget som de lagt hittills under mandatperioden.
– På stämman när jag blev vald gjorde MUF en ganska stor omläggning. Tidigare har vi varit för fri invandring på sikt, nu är vi inte det heller. Som begrepp har fri invandring innefattat att inte ha några nationsgränser, men någon typ av nationsgränser är en förutsättning för civilisation. Det finns inga framgångsrika civilisationer där man kan nå att människor kommer ur fattigdom som inte innefattar någon form av gränser. Sen kan man reglera invandringen högt eller lågt och man kan ha åsikter om reglerna, men då är invandringen inte fri. Men vi är starkt kritiska till att regeringen nu går hårt mot arbetskraftsinvandringen. Jag tror att man bara vill få ner invandringstalen för att kunna visa att man har minskat invandringen. Jag ser väldigt få nackdelar med arbetskraftsinvandring. Regeringen slänger ut barnet med badvattnet.