Debatt. .

2019-05-13 11:28
”Har tanken föresvävat Greider att man kan avstå från att rösta just på grund av att man har en god kännedom om ’hur EU överhuvudtaget styrs’?”, skriver debattören. Bild: TT
”Har tanken föresvävat Greider att man kan avstå från att rösta just på grund av att man har en god kännedom om ’hur EU överhuvudtaget styrs’?”, skriver debattören.
Puffetikett
Dagens ETC

Vill Greider kriminalisera EU-motståndet?

”Det jag finner stötande är att han vill kriminalisera oss som tycker annor­lunda.”

Med viss bestörtning läste jag Göran Greiders ledare i onsdags, där han lobbar för att vi skall gå och rösta i EU-valet. Det må han naturligtvis göra. Liksom all annan etablerad media nu överöser oss med EU-positiv propaganda inför det stundande valet, ser jag ingen anledning att hetsa upp mig över att också Greider vill dra sitt strå till stacken. Det jag finner stötande är att han vill kriminalisera oss som tycker annorlunda.

Med förvåning noterar jag att Greider – en av författarna till ­Populistiska Manifestet, som ju i hög grad och förtjänstfullt häcklar det klassförakt kultur- och mediaeliten ger uttryck för nu själv häcklar mot dem som bor i ”Rosengård och Ronna” och hävdar att ”vanligt folk har svaga begrepp om hur Europaparlamentet fungerar (eller hur EU överhuvudtaget styrs)”.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Har tanken föresvävat Greider att man kan avstå från att rösta just på grund av att man har en god kännedom om ”hur EU överhuvudtaget styrs”?

– Att parlamentet i hög grad är en diskussionsklubb, som har mycket lite att säga till om.

– Att det är EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och Internationella Valutafonden (Trojkan) som har den verkliga makten.

– Att EU:s institutioner är ­nerlusade med lobbyister från olika kapitalintressen, där exempelvis Gyllenhammars gamla skötebarn ERT (European Roundtable of Industrialists) idag är en integrerad del av apparaten, och där såväl parlamentet som EU-kommissionen utgör en viktig rekryteringsbas för dessa lobbyorganisationer.

– Att det finns goda skäl att tycka att valet till EU-parlamentet bara är ett pseudodemokratiskt fikonlöv, för att dölja EU-projektets odemokratiska karaktär, och att valets främsta syfte just är att råda bot på dess ”vacklande demokratiska legitimitet”?

Visst Greider, gå du och rösta i EU-valet och tyck gärna att andra skall göra det också, men om du vill fortsätta framstå som demokrat bör du avstå från att försöka kriminalisera oss som väljer att bojkotta på grund av att vi inte tycker som du.

Svar direkt, från Göran Greider:

Avstå att rösta och låt eliten representera dig

Jodå, jag har fått många ilskna reaktioner på min artikel. Jag är heller ingen EU-entusiast men tror att EU med tiden kan bli avgörande inte minst i klimatfrågan. Men vi kan vara säkra på att EU kommer att existera åtminstone några hundra år till och utöva makt över medborgarna. Därför är det fullständigt vanvett att avstå från att lägga sin röst i EU-valet. Det är till och med så att just de som inte röstar i detta val – en stor del av arbetarklassen – är de som har mest att förlora på att inte delta. Om röstplikt införs så kan du ge dig fan på att löntagarfrågor och lobbyisters och storbolags makt kommer att diskuteras mycket mer i EU-valrörelserna. Och det är fritt fram att rösta blankt eller på något Nej till EU-alternativ. Du nöjer dig med att övre medelklassen – eliten – får representera Sverige i EU-parlamentet. Det gör inte jag. Jag är vänsterpopulist.

/ Göran Greider

Dennis Olsson 
Pensionerad Volvo­arbetare med stor respekt för vanligt folk