Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Debattera i ETC Göteborg?

Bild: Stefan Jerrevång/TT

Dagens ETC.

Förlossningsvården, elbilar, Karlatornet och Gothia Cup. Besluten, händelserna och förslagen som påverkar vår stad berör våra läsare i allra högsta grad. Nu efterlyser vi nya åsikter till vår debattsida!

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi undrar vad som väcker ditt intresse när du promenerar längs kajen, slår upp tidningen på morgonen eller loggar in på twitter. Vill du berätta om något som gör dig arg, glad eller upprörd? Då ska du skriva en debattartikel till ETC Göteborg! 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

 

Hur gör jag om jag vill att ETC Göteborg publicerar min artikel? Såhär: 

Skriv en text som är max 4000 tecken lång, inklusive blanksteg.

Skicka ditt debattförslag till goteborg@etc.se. Det går lika bra att skicka in färdiga texter som idéer på saker du skulle vilja skriva om. Skriv "Debatt" i ämnesraden för ditt epostmeddelande. 

Bifoga en färgbild på dig själv i mejlet. Om du inte har någon bild liggandes går det fint att ta en selfie.

 

Vad gör en debattartikel bra?

 

Aktualitet

Din debattartikel blir mer intressant för läsarna om ditt ämnesval är nära kopplat till något som sker i smhället just nu. Sveriges förhållande till diktaturer blir exempelvis mer intressant om kungen reser till Saudiarabien.

Föreslå en lösning

Ingen orkar lyssna på den som tjatar om problem. Var konkret: Hur vill du lösa problemet? Går det att sammanställa i en punktlista?

En tydlig mottagare

Rikta dig till någon – det kan vara en person, en myndighet eller ett företag – och kräv att den/det vidtar åtgärder. Då är det också möjligt för debattredaktören att begära in en replik. 

Använd argument och fakta

Använd få men genomtänkta argument för att övertyga läsaren. Du bör också hänvisa till fakta som underbygger dina åsikter.

Utnyttja egna erfarenheter

Om du har personliga erfarenheter av ämnet gör det ofta texten mer läsvärd. Ett annat bra grepp är att berätta en historia. Hur kan problemet skildras på ett målande vis?

Skriv för läsaren

Är du expert på det du skriver om? Det är inte nödvändigtvis läsaren. Skriv så att även den som inte har dina förkunskaper förstår.

Håll dig till ämnet

Det är lätt hänt att plocka in för många olika spår och tankar i en text. Ett av de bästa tipsen till dig som vill skriva en bra debattartikel är helt enkelt: håll dig till ämnet.

Skriv ett rubrikförslag

En intresseväckande rubrik med ett tydligt budskap är idealiskt. Att sätta rubriker är debattredaktörens jobb, men ett förslag från dig skadar inte. Att skriva ett rubrikförslag under arbetet kan också hjälpa dig att hålla texten fokuserad.

Var kort och koncis

Våra debattexter är mellan 1500 och 3500 tecken långa, inklusive blanksteg. Ett tips brukar vara att skriva först och sedan skära ner texten så att den blir mer kärnfull och inte tar för lång tid att läsa.

 

Välkommen att skicka in din text!

Mvh Debattredaktionen

Ämnen i artikeln