Debatt

Debatt: Tidningsattentatet spelar Marine Le Pen i händerna

Parisbor i sorg efter attentatet mot tidningen Charlie Hebdo.
Parisbor i sorg efter attentatet mot tidningen Charlie Hebdo. Bild: Bild: Thibault Camus/AP/TT

Dagens ETC. Attacken mot Charlie Hebdo är ett förfärligt dåd av kriminella män. Snälla, låt oss tala om det istället för att öppna för en debatt om stängda gränser.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Alba Mogensen

Attentatet mot Charlie Hebdo är ett förfärligt dåd av kriminella män. Snälla, låt oss tala om det istället för att öppna för en debatt om stängda gränser, skriver Alba Mogensen.

I går mördades tolv personer på tidningen Charlie Hebdo i Paris. Maskerade män tog sig in på redaktionen och släckte med automatvapen tolv människors liv. Tidningen är kontroversiell och har bland annat ironiserat över Jesus, kritiserat den franska regeringen samt publicerat Muhammedteckningarna som först trycktes i Jyllandsposten 2005.

Det är en vänstertidning som stått emot självcensuren och inte dragit sig för att provocera. Muhammedteckningarna kan uppfattas som rasistiska men i enlighet med pressfriheten trycktes de och gav upphov till en enorm debatt om var gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp går. Att tidningen Charlie Hebdo tryckt dessa bilder ses som en av hotbilderna och anledningarna till gårdagens dåd. Än vet vi inte säkert.

Att yttrandefriheten hotas är inget nytt. Genom historiens gång har människors rätt att uttrycka sina åsikter – oberoende av politisk färg – angripits gång på gång. Att kritisera religion, påven, politik, gangsterkungar eller till och med kungen är farligt i de flesta delar av världen. Även i Paris, visar det sig nu. Det är en sorgens tid för journalistiken och yttrandefriheten, och nu är det viktigt att ta debatten om rätt saker.

För det är extremt viktigt att dra en tydlig gräns mellan extremism och religion. Detta är två skilda saker, och när människor nu skrivit att moskéerna i Sverige förtjänade att brännas ned är det självfallet ett resonemang utan logik. Människor som flyr IS bär inte skulden för de extremister som mördade tolv personer i Paris. Sjuåriga flickor som bär slöja i Malmö stod inte med vapen i händerna. Fredagsbönen i en Malmömoské har ingenting att göra med skotten som avlossades. Lika lite som jag som svensk bär ett ansvar för de handlingar som svenska extremister i Ukraina utför har muslimer i Sverige någonting med den här attacken att göra. Det är viktigt att komma ihåg.

Det är inte förrän vi fullt accepterat att det moderna Sverige är ett land med flera religioner och att det inte är något konstigt eller farligt som vi kan sluta att dra paralleller mellan syriska flyktingar och patriarkala mördare som missbrukar islams namn. Attentatet mot Charlie Hebdo är ett attentat mot demokratin. Det är en attack mot fred, och en attack som spelar Marine Le Pen och hennes kollegor runt om i Europa i händerna.

Det är ett förfärligt dåd av kriminella män. Snälla, låt oss tala om det istället för att öppna för en debatt om stängda gränser och fråga Aisha, 12 år och född i Malmö, på vilket sätt hon tar ansvar för Parisattacken och IS eftersom hon ju också är muslim.

Låt oss tala om patriarkatet, förebyggande arbete och ursprung till extremism istället.

Snälla.

Alba Mogensen