Hoppa till innehållet

Stockholm

Debatt: Vi vill rusta vården för Stockholms äldre

Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Vi kristdemokrater menar att vi nu måste stärka äldresjukvården på allvar och prioriterar det i vårt budgetförslag till skillnad från vänsterstyret, skriver Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Just nu pågår arbetet för partierna i Region Stockholm att ta fram sina budgetar. Vi har med oro bevittnat hur Vänsterstyret, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet, valt att spara på äldre genom den omdiskuterade omställningsplanen. Denna djupt ideologiskt drivna inriktning har inneburit att fungerande verksamheter ska återföras i egen regi, dock utan tydlig kommunikation om hur patienter kommer att påverkas. 

Här ingår nedskärningar på seniorvård trots att vi vet att både antalet och andelen äldre de kommande åren kommer att öka dramatiskt.

Att spara på äldre står i kontrast till Kristdemokraternas värderingar och vi föreslår därför en alternativ strategi där vi stärker och utvecklar den befintliga seniorvården. Vi kristdemokrater menar att vi nu måste stärka äldresjukvården på allvar och prioriterar det i vårt budgetförslag till skillnad från vänsterstyret. 

Andelen äldre invånare i Stockholms län förväntas öka med 188 000 personer, eller cirka åtta procent, fram till 2032 enligt Region Stockholms befolkningsprognos. Personer över 80 år väntas öka med över 50 procent. Det är i sig positivt att fler lever längre, samtidigt som det är en utmaning som kräver både uppmärksamhet och åtgärder. 

Det blir nu nödvändigt att möta det ökande behovet av vård och säkerställa att kvalitet upprätthålls. För Kristdemokraterna handlar det om mer än bara budget och ekonomi – det handlar om våra värderingar och hur vi tar hand om äldre och sköra. 

Här är några konkreta budgetsatsningar:

• Demenskompetens: En av våra främsta prioriteringar är att öka kunskapen om demens. Vi satsar fem miljoner kronor på att silviahemscertifiera länets akutmottagningar och närakuter. Denna certifiering innebär en process där vårdinrättningar utbildas och utvärderas för att säkerställa att de erbjuder högkvalitativ vård och omsorg för personer med demens. Genom detta hoppas vi höja kompetensen bland vårdpersonal och skapa en mer demensvänlig vårdmiljö. Målet är att skapa ett samhälle som är mer medvetet om de utmaningar som demens medför och där äldre med demenssjukdomar får den vård och omtanke de förtjänar.

• Resursförstärkning: Sjukvården behöver ytterligare resurser för att möta ökade behov. För oss är den avancerade sjukvården i hemmet (ASiH) en viktig verksamhet som avlastar akutsjukvården. Vårdtyngden har ökat och verksamheterna signalerar tydligt ökat resursbehov. Därför satsar vi ytterligare 194 miljoner kronor på denna vård. Den palliativa slutenvården (SPSV) för de allra sjukaste och sköra, i livets slutskede behöver även förstärkas och vi avsätter ytterligare 80 miljoner kronor på denna vårdform. Genom satsningarna förbättrar vi äldres möjlighet att få den vård och omsorg de behöver – en värdig vård. Alternativet är fler inneliggande på akutsjukhus, vilket varken är billigare eller bättre för patienterna i fråga. 

• Kunskapscentrum för osteoporos: Akutsjukhusen har haft i uppdrag att införa frakturkedjor. Det är bra, men det räcker inte. För att stärka kompetensen kring osteoporos (benskörhet), en sjukdom som ofta drabbar äldre, avsätter vi 25 miljoner kronor under 2024 för att inrätta ett regionalt kunskapscentrum på Karolinska Huddinge. Där finns redan en upparbetad kompetens som kan tas tillvara och spridas. Osteoporos är en tyst folksjukdom som drabbar skelettet med minskad benmassa som följd vilket ökar risken för frakturer. Varannan kvinna och var fjärde man över 50 år drabbas någon gång av frakturer på grund av osteoporos.  Ökad kunskap och rätt behandling i tid är nyckeln till bättre vård. Många läkare saknar kunskap om hur man på bästa sätt ska behandla denna sjukdom. 

• Förstärkt utskrivning: Vår prioritet ligger också i att utöka den sammanhållna seniorvården. Vi vill att samtliga geriatriska kliniker ska ha förstärkt utskrivning. Vi avsätter ytterligare 30 miljoner för detta. Förstärkt utskrivning ska underlätta och kvalitetssäkra övergång mellan olika vårdformer för äldre patienter med störst behov av det geriatriska teamet efter utskrivning från den geriatriska slutenvården. Tack vare Kristdemokraternas är det idag fem kliniker i regionen som har förstärkt utskrivning. 

• Regionalt äldrevaccinationsprogram: Vi initierade en utredning under förra mandatperioden för att ta fram struktur för ett äldrevaccinationsprogram, liknande det som finns för barn. Genom att skapa en struktur för äldrevaccination kan vi förbättra tillgången till viktiga vacciner och därigenom förbättra äldres hälsa och välmående. Tyvärr har de nu styrande partierna i Region Stockholm (S, C, MP och V) begravt frågan och många äldre väntar på ett omfattande vaccinationsprogram. För närvarande erbjuds äldre gratis influensa- och pneumokockvaccin, men tyvärr tar inte alla del av detta erbjudande. Vi vill strukturera upp arbetet för att öka deltagandet och på sikt utöka vaccinutbudet för äldre, inklusive vaccin mot till exempel bältros.

Kristdemokraterna i Region Stockholm är fast beslutna att prioritera äldre i vår sjukvårdsbudget. Vi rustar stockholmsvården för fler äldre. De satsningar vi gör 2024 är ett steg i rätt riktning, men mer kommer att behövas för att säkerställa att äldre får den vård de behöver på ålderns höst. 

Vi strävar efter att skapa en seniorvård i världsklass där ingen äldre behöver känna sig bortglömd eller övergiven. Det är vår förpliktelse, och det är vad vi kämpar för. Vi tror att effektiva insatser gynnar både de äldre och samhällsekonomin.

Ämnen i artikeln