Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Vi vill ha fossilfritt Sverige

Bild: Pressbild

ETC Göteborg.

"Vi leder arbetet mot 100 procent förnyelsebar energi och globalt är Sverige föregångsland när det kommer till offensivt klimatarbete."
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer var något av det första som den rödgröna regeringen slog fast när den tillträdde 2014. Nu är vi på god väg dit. Sverige är just nu inne i en klimatoffensiv. Det växer laddstolpar till elbilar som svampar ur jorden över hela landet tack vare satsningen ”Klimatklivet”. Grön politik går just nu från tanke handling i en aldrig tidigare skådad fart. Och vi kommer alltid att vilja och göra mer.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Ragnar Jönsson efterfrågar i sitt debattinlägg tydliga, konkreta och tidsatta mål för klimatpolitiken. Miljöpartiet har i regeringen lett arbetet med att få riksdagen att enas kring just detta. De svenska utsläppen av växthusgaser, från verksamheter utanför systemet för handel med utsläppsrätter, ska minska med 40 procent till år 2020 jämfört med år 1990. Vi leder arbetet mot 100 procent förnyelsebar energi och globalt är Sverige föregångsland när det kommer till offensivt klimatarbete.

I strategin för en hållbar konsumtion lyfter regeringen med Miljöpartiet i spetsen fram flera viktiga pusselbitar som tillsammans ger förutsättningar för att skapa en hållbar ekonomi. Genom ekonomiska styrmedel i form av skatteavdrag vill man vrida på rätt växlar för att styra konsumtionen i en riktning som präglas av social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Skatteavdrag för reparation av varor är ett exempel på hur vi genom ekonomiska styrmedel styr konsumtionen i en hållbar riktning.

Strategin lyfter också fram hur delningsekonomin kan användas i den gröna omställningen. Att dela på varor och tjänster går att göra på ett sätt som säkrar både den sociala och miljömässiga hållbarheten. Det är genom att ta ett helhetsgrepp på den ekonomiska politiken som vi kan se till att samhället ställs om från grunden.

Lokalt, nationellt och globalt arbete går hand i hand. Genom att visa internationellt klimatledarskap skapar vi förutsättningar för en global omställning. När Trump stänger en dörr för internationellt utvecklingsarbete är det vår uppgift att öppna en annan och när USA vill lämna Paris-avtalet är det vi som måste hitta nya vägar fram för ett globalt ansvarstagande.

Den livsviktiga striden om utsläppsminskningar utspelas inte i Miljöpartiet och inte heller i regeringen. Vi har drivit fram de största miljöbudgeterna någonsin och vi har en fått en klimatlag som omöjliggör för kommande regeringar att inte ta sitt ansvar. För att förverkliga ännu fler klimatoffensiva förslag krävs det att en riksdagsmajoritet ställer sig bakom dessa.

Samtliga allianspartier backar från nödvändiga klimatpolitiska reformer i sina budgetförslag. Flygskatt, klimatkliv och stadsmiljöavtal med lokala satsningar på kollektivtrafik eller cykelbanor som skapar förutsättningar för omställning verkar inte vara mycket värt hos flera andra partiet – inte heller hos Centerpartiet som utger sig för att vara alliansens gröna röst. Det är här som striden måste tas. Det är riksdagen som måste övertygas – inte Miljöpartiet eller regeringen.

Ämnen i artikeln