Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Vi värnar en säker vård närmare medborgarna

ETC Sundsvall.

Vänsterpartiet värnar det som varit, vi har svaren för att framtidens vård ska bli trygg, säker och kostnadseffektiv. Det skriver två ledande socialdemokrater i en replik till V:s debattartikel om stängningen av den akuta kirurgin vid Sollefteå sjukhus.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Sundsvall som står för åsikten.

Svar direkt:  Landstinget Västernorrland har under lång tid lidit av låg produktivitet och som en konsekvens rekordlånga vårdköer. Omkring 1 300 personer har väntat längre än 90 dagar på sin planerade åtgärd. Tyvärr verkar inte Vänsterpartiet tänka på dessa människor som oroar sig och lider av sina åkommor.

Till Vänsterpartiets försvar ska sägas att de föreslagit en skattehöjning som dock inte fick något stöd. Skatten höjdes med 300 miljoner kronor inför 2016 och det finns inget utrymme i vårt län för ytterligare en skattehöjning, då vårt län har bland Sveriges högsta sammanlagda skattetryck.

Den akuta kirurgin är stängd av förvaltningen sedan 6 månader på grund av patientsäkerhetsskäl. Det är väl beskrivet i det förslag som nu beslutats.

Under dessa sex månader har en väl fungerande verksamhet etablerats. Inga risker har gett sig till känna. Dessutom har det skett en kompetenshöjning vid akutmottagningen, som ska vara öppen dygnet runt året om, som ökar möjligheten till en patientsäker och trygg bedömning för de som besöker akutmottagningen vid sjukhuset i Sollefteå.

Neldén och Hultin underkänner den patientsäkerhetsanalys som gjorts av ett antal kompetenta medarbetare, flertalet verksamma vid sjukhuset i Sollefteå. Har Vänsterpartiet gjort en egen patientsäkerhetsanalys av sin idé att öppna den akuta kirurgin? Den analys som gjordes för snart ett år sedan visade ju så höga risker att den akuta kirurgin stängdes i somras. 

Vi värnar en trygg, säker och kostnadseffektiv vård närmare medborgarna, en succesiv förflyttning från 3 sjukhus till 33 vård- och hälsocentraler. En vård som tar fasta på framtiden, en vård som hanterar kroniker och de mest sjuka äldre, en vård som inte har 1 300 människor som väntat mer än 90 dagar på en planerad åtgärd. Vi har svaret, Vänsterpartiet värnar det som varit.

Ämnen i artikeln