Debatt. .

2019-10-08 08:45
”När människor ber om hjälp ger vi dem hjälp. Fungerar det inte ser vi tillsammans till att det fungerar”, skriver debattörerna.  Tore Meek/NTB/TT
”När människor ber om hjälp ger vi dem hjälp. Fungerar det inte ser vi tillsammans till att det fungerar”, skriver debattörerna.
Puffetikett
Dagens ETC

Vi tänker aldrig acceptera ett flyktingtak

Socialdemokratiska kommunalrådet Stefan Pålsson i Halmstad tycker att S ska driva ett flyktingtak. Nu svarar SSU i Halmstad att de aldrig kommer att acceptera ett flyktingtak.

Vårt kommunalråd Stefan Pålsson skriver i Expressen att Socialdemokraterna borde driva ett flyktingtak. Vi i SSU Halmstad tycker inte att Sverige borde stänga dörren för de behövande. Vi tycker inte att det är en fråga vi över huvud taget kan ställa oss.

Att dra konfliktlinjen mellan välfärd och invandring är att köpa SD:s problemformulering och till den nivån tänker vi aldrig sänka oss. Är det något som asylpolitiken behöver så är det fler säkra vägar och lagar som möjliggör för fler att stanna. När människor ber om hjälp ger vi dem hjälp. Fungerar det inte ser vi tillsammans till att det fungerar.

Flyktingfrågan bör behandlas som andra frågor, anser Pålsson. Vi undrar så vilken fråga han har i åtanke? Vill han att vi också frågar oss hur många äldre kommunerna klarar? Klasserna har blivit för stora – vi kan helt enkelt inte ta in fler barn i skolan? Nej, det tror vi inte. När han ser flyktingar som en avskild fråga ser vi det som en självklar del av vår välfärd. Precis som barns rätt till skolan inte är som vilken fråga som helst är inte häller människors rätt till asyl det.


Överallt i landet ser vi hur kommuner brottas med nedskärningar vare sig de har tagit emot många eller få. SKL:s spår att kommuner och landsting i genomsnitt behöver höja sina skatter med runt tre procentenheter för att kunna upprätthålla sin nuvarande service de närmsta åren. Vårdköer, bostadsbrist och mer därtill kommer kräva ytterligare resurser. Flyktingmottagandet är blott en liten del av något mycket större - en välfärd som håller på att gå sönder.

Det är en direkt konsekvens av en stat som har dragit sig tillbaka allt mer. Det är konsekvensen av att kommuner har tvingats ta allt mer ansvar och sedan lämnats åt sina öden. Ett flyktingtak skulle inte på långa vägar frigöra tillräckligt med resurser för att lösa välfärdens problem. Inte heller skulle det få staten att ta en mer aktiv roll.

Det är lätt att bli provocerad över skattesänkningar när en vet hur det står till ute i kommunerna. Hur kan vi fortsätta att prata om flyktingmottagande som en utgift värd att tumma på när Sverige samtidigt har en av världens högsta skillnader på beskattning av inkomst och kapital? Staten behöver öka skattetrycket för att kunna avlasta kommunerna.

Men det räcker inte där. Vi behöver stora investeringar om vi ska lyckas bygga upp den välfärd som nedmonterats under så många år. Då behövs det ett mångårigt budgetunderskott. Sveriges statsskuld är rekordlågt. Alla förutsättningarna finns där.


Vi tror att Pålsson måste fråga sig själv - vem är det som tjänar på att debatten förskjuts från att handla om en frånvarande stat till att handla om hur många invandrare kommunerna tål? Socialdemokraterna kan aldrig ställa utsatta grupper mot varandra. Våra prioriteringar blir skeva om vi går med på att ta bort skatter och samtidigt sätter ett flyktingtak.

Vi socialdemokrater behöver sluta förvalta en sargad dröm som våra föregångare en gång byggde och istället plocka upp stafettpinnen igen. Vi behöver genomföra vårt eget bygge – vår egen dröm. Den drömmen är inte bara en välfärd som rymmer alla, det är bygget av ett hållbart samhälle och en grundlig omställning. En värld där pengar inte går före människor och miljön är möjlig. Den demokratiska socialismen har verktygen. Nu är det upp till oss att använda dem.

Vidar Santesson, ordförande SSU Halmstad
Sima Benni, vice ordförande SSU Halmstad
Edvina Axelsson, inadjungerad ledamot SSU Halmstad
Moa Johansson, ledamot SSU Halmstad
Jenny Sjöstedt, ledamot SSU Halmstad