Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi strävar efter att alla kärnvapen ska avskaffas

Dagens ETC

Jag välkomnar att det civila samhället arbetar med att skapa opinion om en så viktig fråga som den om kärnvapen, skriver utrikesminister Margot Wallström (S).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I de osäkra tider vi lever i ökar risken för konflikt. Vi får inte glömma att nära 16 000 kärnvapen fortfarande finns kvar och att många av dem kan avfyras på minuters varsel. Det är också oroande att de flesta kärnvapenmakter moderniserar sina arsenaler och i synnerhet att vissa länder allt oftare använder kärnvapen i retoriken för att hota och skrämma. Jag välkomnar att det civila samhället arbetar med att skapa opinion om en så viktig fråga som den om kärnvapen. Jag har också noterat den opinionsundersökning som nyligen publicerats av SLMK (Svenska läkare mot kärnvapen) och som Andreas Tolf skriver om i artikeln ”Lyssna på svenska folket – förbjud kärnvapen” (Dagens ETC 26/5).

Regeringen strävar efter att alla kärnvapen ska avskaffas. Vi driver aktivt på i det internationella samfundet för olika åtgärder som kan göra skillnad på marken, nu senast i den öppna arbetsgruppen kärnvapennedrustning som träffades i Genève i maj. Vi ökar vårt engagemang. Nyligen tillsatte regeringen en ambassadör för internationell nedrustning och vi har återupprättat Folkrätts- och nedrustningsdelegationen som har till uppgift att arbeta fram förslag till svenska initiativ och ställningstaganden.

En fråga som delegationen redan jobbar med är just frågan om ett internationellt förbud mot kärnvapen. I delegationen ingår representanter från Riksdagen, Regeringskansliet, myndigheter, det civila samhället och forskarvärlden.