Debatt. .

2014-09-14 16:20
"Idag röstar jag för antirasism, feminism och för solidaritet", skriver Amanda Lundeteg, feministisk skribent. Bild: Carlos Zaya
"Idag röstar jag för antirasism, feminism och för solidaritet", skriver Amanda Lundeteg, feministisk skribent.

Vi måste rösta bort rasismen

Jag har varit relativt skonad från det öppna hatet men i torsdags drabbades jag av en rasistattack. Vi måste stoppa normaliseringen av rasismen, skriver Amanda  Lundeteg, feministisk skribent.

Jag har varit relativt skonad från det öppna hatet som många vittnar om dagligen. Den dolda rasismen däremot kan ingen med min hudfärg vara skonad från. Båda fundament till den strukturella rasismen. Att synliggöra enskilda exempel och den strukturella rasismen är nödvändigt för förståelse.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I torsdags eftermiddag (11/9) var jag och min kille på väg till en föreläsning. När vi går längs Regeringsgatan i Stockholm passerar vi en man i vår egen ålder som står ute och röker. Något med mannens blick får mig att notera honom. Precis vid förbipasserandet tar mannen kraft och drar in snor på det där högljudda sättet som bara vissa personer klarar. Sedan fräser han snorspottet mot mig. Jag gör instinktivt ett äcklat ljud och börjar direkt granska min vänstra sida för att se om snorspottduschen nådde kläderna. Samtidig häver mannen ur sig ”jävla neger”.

Jag och min kille tycks i vanliga fall ha osedvanligt lätt att finna ord men i torsdags på Regeringsgatan blev vi helt tysta. Jag stod där kränkt men fick till slut fram ett ”kom vi går”. En vän, som lät bli att anstränga sig för att få mig på bättre humör, SMS:ade mig att det är okej att bara bli ledsen/arg/ledsen/arg.

Samma dag som jag utsätts för det öppna hatet listar antirasistiska skribenten Jimmy Adebisi Larsson några av den strukturella rasismens rapporter i Dagens Arena. ”Erik har 50 procent större chans än Hassan att få komma på arbetsintervju”, ”Afrofobiska hatbrott har ökat med 24 procent sedan 2008”, ”Danderyd har högst medellivslängd i Stockholm, Sundbybergs stad har den lägsta”, ”76 procent av eleverna i Danderyd studerar vidare på universitet, 41 procent i Botkyrka”, ”85 procent av akademiker med svensk bakgrund har ett arbete i nivå med sin utbildning medan motsvarande siffra för akademiker är knappt hälften”.

Den växande segregeringen göder rasismen. Om Sverigedemokraterna blir tredje största parti kommer normaliseringen av rasismen att fortsätta. Det får inte hända. Idag röstar jag för antirasism, feminism och för solidaritet. Inget kan vara viktigare. Ta med dig dessa tankar till valurnan idag du med.

Amanda Lundeteg, feministisk skribent