Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi måste försvara svensk folkbildning

Bild: TT

Dagens ETC.

Folkhögskolan och folkbildning står inför en existentiell kris som aldrig förut. Men slaget är inte förlorat.

Det skriver Leo Andersson, Ung vänster Värnamo.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Samtidigt som regeringen minskar folkhögskolans finansiering med drygt en halv miljard kronor så är svensk folkhögskola redan trängd ekonomisk efter flera år med oförändrade statsbidrag samtidigt som hög inflation råder och kostnader ökar kraftigt. 

Inom regeringssamarbetet talas det om anslag till skolans viktiga allmänna linjer. Många skolor upplever dock hur de måste skära ner och göra svåra åtstramningar. 

För någon som har funnit tryggheten i folkhögskolan och i mycket hög grad gynnats av folkhögskolans sätt att lära ut, anpassa, stödja och hjälpa en på bästa sätt efter ens individuella behov, så är nedskärningarna på denna skolform en ren hård pik mot mig och andra som av många olika skäl inte fick en ärlig chans att nå sin fulla potential i högstadiet eller gymnasiet och istället kunde växa och blomstra på folkhögskolan. 

Det blir en ännu hårdare pik när ett sådant beslut inte grundar sig i en nödvändig praktikalitet. 2021 rättfärdigades motionen om en minskad budget med de slående orden: 

“Folkhögskolan i stort är ett forntida arv från socialdemokratin och därför har spelat ut sin roll.” 

De slående orden har nu börjat gå till handling genom att en halv miljard till folkbildning ska bort. En metodisk kampanj mot sin politiska opposition, som inte endast  påverkar Socialdemokraterna. 

Detta innebär att alla de omkring 80 000 årliga ansökande som fritt vill kunna välja utbildning samt omkring 3 000 pedagoger hamnar i den direkta skottlinjen. Läget är nu kritiskt. 

De som vill studera måste samsas mellan 4 000 färre utbildningsplatser.

Det ekonomiska stålbadet leder till att varannan folkhögskola drar ner på personal. Siffran över hela landet är nu hittills uppe i 200 lärare som har förlorat sina arbeten. Två sådana exempel från vårt egna hörn i Jönköpings län är hur Ädelfors folkhögskola fått säga upp fyra lärare, medan Södra Vätterbygdens folkhögskola varit tvungna att skära ner med tre tjänster inom servicepersonal och lärarjobb. 

Sedan måste de som vill studera nu samsas mellan 4 000 färre utbildningsplatser runtom i landet. Tolv platser på Södra Vätterbygden har försvunnit. 

Dussintals kurser är också tvungna att läggas ner. Nationellt tvingas bland annat många utbildningar för elever med IF (intellektuell funktionsnedsättning) bort. Kurser som lagts ner på Södra Vätterbygden är dels en utbildningskurs för att hjälpa till med välgörenhet och bistånd i samarbete med Equmeniakyrkan. Ädelfors folkhögskola har varit tvungna att lägga ner akvarellkurs och äventyr- och naturguideutbildning. Det finns förslag på att 40 procent av den allmänna linjen kommer att läggas ner. Den allmänna linje som får varannan elev att komma in på högskolenivå. Andra kurser som står i risk är yrkesutbildningar där sex av tio får en etablerad ställning på arbetsmarknaden. 

Jag skule kunna rada upp tonvis av social utveckling som folkbildning har åstadkommit vilket kan försvinna av regeringens budget. Till all personal på folkhögskolor eller andra inom ABF som är oroliga för att folkbildning står på spel. Till Jönköpings läns egna Värnamo folkhögskola, Södra Vätterbygden, Ädelfors och Sörängen: Hoppas vi ses på manifestationen i Göteborg, på Gustav Adolfs torg den 19 september klockan 13-15! 

Ung vänster Värnamo kommer dit och representerar. Men oavsett om vi ses i Göteborg, ni deltar i Stockholm eller på annat sätt gör era röster hörda, backar vi er i kampen. Röster ska höras på så många platser det är möjligt.