Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi håller oss på jorden

”Precis som vi har varit tvungna att minska flygresandet för att minska spridningen av covid-19 är vi tvungna att fortsätta med det om vi ska lyckas nå klimatmålen”, skriver debattören.
”Precis som vi har varit tvungna att minska flygresandet för att minska spridningen av covid-19 är vi tvungna att fortsätta med det om vi ska lyckas nå klimatmålen”, skriver debattören. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Dagens ETC. Vi delar nog alla samma önskan inför 2022 – att pandemin ska ebba ut. Men vi behöver också ta lärdom av den, skriver debattören.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi vet nu att det går att genomföra stora förändringar om vi inser hur viktigt det är. Under 2020 minskade svenskarnas flygresande med 75 procent, vilket bidrog till att våra totala utsläpp minskade med 8,9 procent.

Precis som vi har varit tvungna att minska flygresandet för att minska spridningen av covid-19 är vi tvungna att fortsätta med det om vi ska lyckas nå klimatmålen – en enda flygsemester kan ­förbruka hela vår individuella koldioxidbudget.

Klimatomställningen kommer inte att bli enkel att genomföra, men till skillnad från pandemin tillåter den oss att fortsätta göra det som verkligen betyder något – att mötas och umgås med ­varandra. Vi behöver inte heller sluta att resa, bara välja andra sätt att göra det på.

Gott nytt flygfritt 2022!