Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi accepterar inte inhuman politik

Dagens ETC.

Fler än 70 remissinstanser sågar migrationskommitténs förslag. Trots det väljer regeringen att lägga fram politik som kommer göra det svårare för människor på flykt att skapa sig en trygghet i Sverige. Ofattbart och fel, menar Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Tillfälliga uppehållstillstånd som förlängs i korta intervall utan slut, omöjliga krav som gör att barn inte kan återförenas med sina föräldrar och i praktiken stopp för permanenta uppehållstillstånd, detta kan bli Sveriges nya migrationspolitik.

Det är en inhuman politik som vi i Grön ungdom aldrig kommer acceptera.

Över 70 remissinstanser har totalt sågat migrationskommitténs förslag, trots det väljer regeringen att lägga fram politik som kommer göra det svårare för människor på flykt att skapa sig en trygghet i Sverige. Det är helt ofattbart.

Med Sveriges nya migrationspolitik kommer många familjer aldrig kunna återförenas i Sverige. Barn kommer tvingas att växa upp utan sina föräldrar och anhöriga tvingas stanna i livsfarliga flyktingläger eller krigszoner. En mamma som tjänar för lite eller bor i en bostad som inte är stor nog kommer tvingas välja vilket barn hon ska kunna återförenas med och vilket barn som tvingas till ett liv på flykt.

Att få leva med de du älskar är en mänsklig rättighet. Grön ungdom anser att familjer måste ha rätt och möjlighet att återförenas. Barn ska få växa upp med sina föräldrar oavsett föräldrarnas bostadsstorlek eller anställningsform, par ska få leva tillsammans oavsett vilken lön de får.

Detta borde vara en självklarhet för alla partier. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut.

Den politik regeringen nu presenterat innebär samtidigt att tillfälliga uppehållstillstånd blir det nya normala. Vi vet redan att tillfälliga uppehållstillstånd skapar enorm otrygghet och ovisshet för den som beviljats asyl. Människor som flytt undan bomber och förtryck förtjänar en trygghet, de förtjänar att äntligen kunna andas ut och börja bygga sina nya liv här. Med tillfälliga uppehållstillstånd som förlängs i korta intervall förnekas de den tryggheten.

Som om inte det vore nog kommer det ställas helt orimliga krav för att erhålla permanenta uppehållstillstånd, det handlar om språkkrav, samhällstest, vandelsprövning och försörjningskrav. I verkligheten blir det i stort sett omöjligt för vissa grupper att någonsin komma in i samhället.

Den politik som regeringen nu lagt fram innehåller en del framsteg. En ny humanitär grund skulle innebära att en del människor som etablerat sig och börjat bygga sina liv här kommer få stanna. Men det räcker inte. Grön ungdom kan aldrig acceptera en politik vars syfte är att minska antalet människor som söker skydd i Sverige. Vi kan aldrig acceptera en politik som gör tillfälliga uppehållstillstånd till norm eller gör att barn inte får växa upp med sina föräldrar.

Den som flyr har inget val, men det har vi. Sverige behöver en medmänsklig migrationspolitik, där alla kan leva i frihet och trygghet. Där människor som flytt undan bomber och förtryck får en ny chans till ett bättre liv och barn alltid får växa upp med sina föräldrar.

Grön ungdom kommer aldrig sluta kämpa för en human migrationspolitik.

///

Aida Badeli

språkrör Grön ungdom

Alexander Franzén

migrationspolitisk talesperson Grön ungdom