Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Vem ska sätta gränser för vilka röster som ska bli hörda?

ETC Umeå.

Ledningsgruppen för Umeå kommun kultur svarar på debattinlägget från Umeås kultur mot rasism i ETC Umeå förra veckan.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Umeå som står för åsikten.

"Umeås kultur mot rasism" planerar en manifestation mot SD:s bokning av Vävenscenen den 16 februari. Ett öppet demokratiskt samhälle kännetecknas av att alla ges möjlighet att göra sin röst hörd. Det är en rättighet sedan länge reglerad i svensk lag utifrån fattade riksdagsbeslut. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det ställningstagande som ledningen för Umeå kommun kultur gjort gällande SD:s bokning är på inget vis viljestyrd utan grundar sig uteslutande på grundlag och regeringsform, vilket en myndighet som Umeå kommun har att förhålla sig till. Grundlagen är inte till för att skydda myndigheterna, den ska skydda medborgarna. Det innebär att även de som kan uppfattas ha ett odemokratiskt budskap kan göra anspråk på demokratins rättigheter. Det är omvittnat problematiskt att neka någon den demokratiska rätten att boka in sig i en offentlig kommunal lokal, vilket är situationen vi befinner oss i för närvarande.

"Umeås kultur mot rasism" föreslår som en lösning på den uppkomna situationen att all politiskt orienterad verksamhet i Väven ska förbjudas. Det låter som en farlig väg att beträda. Bara fantasin sätter då gränser för den problematik som ligger djupt inbäddad i tolkningar som följer på ett sådant ställningstagande. Betänk innehåll i konstutställningar, teaterföreställningar, filmer och av biblioteket inköpt litteratur av provocerande karaktär.

Främst av hänsyn till de bland våra medarbetare som upprörs eller känner oro inför stundande arrangemang erbjöds Sverigedemokraterna en ersättningslokal. Inte med ambitionen att tysta en politisk röst, utan för att undvika oönskad konfrontation. Den möjligheten tackade SD bestämt nej till. Ledningen för Umeå kommun kultur har efter det beskedet arbetat aktivt med att erbjuda berörda medarbetare en så säker och omhändertagen arbetsmiljö som möjligt.

Frågan som söker ett svar är var gränsen går för vilka organisationer som kan tillåtas hyra en lokal av Umeå kommun? Har någon, utöver riksdagen, rätt att sätta gränser för mötes-, åsikts och eller religionsfriheten? Vem avgör vilka åsikter som ska vara tillåtna att komma till tals i kommunens bokningsbara lokaler utan att ett eventuellt förbud inkräktar på grundläggande demokratiska rättigheter?

Aktuell bokning aktualiserar onekligen en debatt som ställer angelägna frågor kring vad Vävenscenen ska kunna användas till i framtiden. Umeå kommun kultur kommer därför fortsätta arbetet med att formulera ett framtida förhållningssätt kopplat till Vävens ursprungliga vision.

Ämnen i artikeln