Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Världen stängde gränserna för judarna – och gör det nu för afghanerna

Vad har Sverige och Europa lärt sig av historien, undrar debattören. 
Vad har Sverige och Europa lärt sig av historien, undrar debattören.  Bild: Bild: Shutterstock

ETC nyhetsmagasin.

Tycker du att stängda gränser låter bra eftersom vi inte kan ta emot alla flyktingar? Det tyckte Sverige och övriga Europa också före andra världskriget.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

I september 1937 utfärdar SS högsta ledare en order om att alla fängslade judar ska erbjudas frihet om de emigrerar från Tyskland. I november 1937 har Hitler möte med politiska och militära makthavare med betoning på att Tyskland har behov av utökat livsrum och ökad kontroll över Europa.

Juli 1938 – USA:s president F Roosevelt samlar 32 länder för att diskutera ökade flyktingströmmar och då främst judar från Tyskland och Österrike. Han vill definiera hjälpåtgärder och fastställa hur många flyktingar varje land kan ta emot. Länderna uttrycker sin sympati för judarna men menar att de inte kan ta emot någon på grund av ekonomiska och sociala faktorer samt av rädsla för arbetslöshet. I stället skärps ländernas flyktingpolitik mot judar under 1938-39.

Problemet för judar blev inte att ta sig ut ur Tyskland utan att inget land tog emot dem. Sverige stoppade i praktiken all judisk invandring. Sverige önskade att Tyskland skulle särskilja judarnas pass från övriga tyskars pass. Tyskland stämplade ett rött J i judarnas pass och Socialstyrelsen och UD beslutade att alla tyskar med ett rött J stämplat i passet skulle avvisas vid gränsen.

Världens länder stängde sina hjärtan och sina gränser och inget land i Europa brydde sig om judarnas utsatta situation. Hitler kunde i lugn och ro börja skicka judarna till koncentrationsläger.

Vad har Sverige och Europa lärt sig av historien?

2015-16 kom stora flyktingströmmar till Europa. 2016 började Sverige och andra europeiska länder införa stränga gränskontroller och det blev svårare för asylsökande att ta sig in i Europa. 2016 infördes dessutom en tillfällig asyllag i Sverige som gjorde att det blev mycket svårare att få permanenta uppehållstillstånd. Tillfälligt tidsbestämda uppehållstillstånd blev praxis. Sverige hänvisar begränsningar i den tillfälliga asyllagen till ekonomiska och sociala faktorer och är rädda för ökad arbetslöshet.

2016 sluter Sverige och EU ett avtal med Afghanistan där man mot bistånd kan skicka tillbaka alla afghanska medborgare trots giltiga asylskäl. UNHCR och andra stora internationella organisationer anser att alla utvisningar till Afghanistan bör stoppas på grund av krigsläget i landet, som av vissa anses värre än läget i Syrien vars medborgare fått asyl i många länder. 2018 vädjar Afghanistans migrationsminister till EU om att sluta skicka tillbaka flyktingarna till Afghanistan. Sverige och EU lyssnar inte. Sveriges utrikesminister Morgan Johansson säger till Christina Höj Larsen i en frågestund i riksdagen 2019 att det är fritt för Afghanistan att säga upp avtalet, men alla vet att det inte går för Afghanistan behöver pengarna till att bygga upp skolor med mer. Morgan Johansson tycker att avtalet fungerar mycket bra.

2019 – UD avråder alla att resa till Afghanistan då hela landet anses som farligt. Migrationsverket fortsätter utvisningarna.

Världens länder har stängt sina hjärtan och Europas länder bryr sig inte om afghanernas utsatta situation. Sverige kan i lugn och ro sända tillbaka människor med asylskäl till Afghanistan. Sverige fortsätter att bryta mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter och utvisar konvertiter, apostater och ateister trots att de riskerar tortyr, förföljelse och i värsta fall att dömas till döden.

///

Rita och Joel Larsson, Kristina Kojan, Sigbritt Herbert, Kick Leijnse och Lizzie Karlsson, Östersund

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.