Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Varje tunnelbaneresa är som rysk roulette

Debattörerna tycker att antalet biljettkontroller i tunnelbanan ökat. ”Det är mycket problematiskt att man väljer att investera så mycket tid och pengar i att jaga ’plankare’ i kristider.”

Debattörerna tycker att antalet biljettkontroller i tunnelbanan ökat. ”Det är mycket problematiskt att man väljer att investera så mycket tid och pengar i att jaga ’plankare’ i kristider.”

Bild: Shutterstock

Dagens ETC

Det är sorgligt att man väljer att jaga människor som reser utan giltig biljett, i den kristid vi lever i. Där familjer måste välja mellan mat på bordet och att köpa SL-kort. Till att börja med måste priset på kollektivt resande halveras och på sikt nollas.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den senaste tiden så har vi märkt av en ökad närvaro av biljett­kontrollanter på tunnelbanan i vår stadsdel, inte sällan i närvaro av polis och ordningsvakter – inte ens en snöstorm stoppade insatserna.

Regeringen saknar både nationell krisplan (Sveriges tillväxt blir i år lägst i EU) och tar rekord i att leverera politik som söndrar samhället och som pekar ut vanligt folk som en belastning för samhället, enbart beroende på var vi bor eller var vi – eller våra föräldrar – föddes. Man ser nu även över möjligheten att kasta ut hela familjer på gatan för att en i familjen är kriminell, hur detta ska skapa ökad trygghet i Skärholmen är omöjligt att förstå.

I princip ingenting som regeringen gick till val på har de infriat i enlighet med vallöftena, varken bensinen eller falukorven har blivit billigare (de svenska matpriserna ökar dubbelt så fort som hos våra nordiska grannländer). Skärholmen tillhör de stadsdelar i Sverige där hyrorna har höjts mest i förhållande till medborgarnas inkomster (Hem & Hyra). Majoriteten av oss i stadsdelen bor i hyresrätter, där vi inte får ta del av vare sig räntebidrag eller rotbidrag, utan istället kan se fram emot mellan tre och tio procent i hyreshöjningar i år. För många av oss är de skenande matpriserna en daglig oro, där man måste vända på varje krona och varje oförutseed utgift slår undan benen.

Vissa av oss väljer mellan mat på bordet och SL-kort, vi sitter på tunnelbanan med ont i magen för att varje resa är som rysk roulette. Finansministern pratar ofta om det ”ansträngda ekonomiska läget”, samtidigt går Breitlings nyöppnade klockbutik på Biblioteksgatan som tåget, och fjällstugorna var fullbokade under sportlovet. Sanningen är den att det är ett väldigt ansträngt läge just nu, men inte för höginkomsttagare, utan för ensamstående flerbarnsföräldrar i låglöneyrken, där många barn skulle svälta om det inte var för skollunchen.

Det är sorgligt att man väljer att prioritera dessa insatser, att jaga människor som reser utan giltig biljett, i den kristid vi lever i. Vänsterpartiet nationellt gick ut i valrörelsen med att vi vill halvera biljettpriserna i kollektivtrafiken i hela landet, och vi vill i framtiden se en avgiftsfri kollektivtrafik i Stockholm, utan spärrar, spärrvakter och biljettkontrollanter – men med trygghets- och tågvärdar som ser till att alla kan resa tryggt i Stockholm.

Vänsterpartiet var garanten för att den rödgröna majoriteten i Stockholm inte skulle höja SL-avgiften, och vi tycker det är mycket problematiskt att man väljer att investera så mycket tid och pengar i att jaga ”plankare” i kristider.