Debatt. .

2019-11-05 10:00
Pär Holmgren (MP) / Sara Skyttedal (KD). Bild: Anders Wiklund/Henrik Montgomery/TT / Twitter
Pär Holmgren (MP) / Sara Skyttedal (KD).
Puffetikett
Dagens ETC

Varför hånar ni Greta, KD?

Partiet borde agera för att lösa klimatkrisen istället för att håna ungdomar som vill att vi vuxna ger dem en tryggare framtid.

Greta Thunberg har gjort sin hemläxa. Med stor noggrannhet har hon satt sig in i den senaste klimatforskningen och vad som faktiskt krävs för att Parisavtalet ska uppnås. Detta kan inte sägas om Kristdemokraterna och Sara Skyttedal som i helgen gick ut och hånade Greta på Twitter för att hon ville ta sig till klimatmötet i Madrid utan att flyga. 

Medan världsledare över hela världen prisar Greta Thunbergs engagemang sällar sig Skyttedal till de klimatförnekare som lägger sin energi på att misskreditera henne. Symptomatiskt för Skyttedal är att hon använder en stor del av sin tid på att håna människor som engagerar sig i klimatfrågan men presenterar själv inga egna lösningar. 

Att avstå flyg är vad som känns rätt och bra för mig men inget jag kräver av någon annan. Inte heller tror jag Greta gör det. Det är svårt att leva hållbart i ett samhälle som till stora delar är ohållbart. Det ska man inte lasta enskilda människor för – vi behöver förändra politiken och samhället.

Istället för att håna Greta borde KD därför presentera egna förslag på hur vi kommer tillrätta med klimatproblemen. En stor del av klimatfrågan handlar - inte helt olikt arbetet med en statsbudget - om att räkna. Ingen skulle acceptera att ett seriöst parti hånade andra partier för deras sätt att lösa olika samhällsproblem, utan att presentera ett eget förslag på hur statsbudgeten borde se ut. Men precis så gör KD i klimatfrågan. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Den så kallade “koldioxidbudget” vi har kvar för att nå Parisavtalets mål håller på att rinna ut. Vi behöver enligt beräkningar baserat på FN:s klimatpanel minska utsläppen med cirka 10 procent per år för att nå Parisavtalets åtagande om att begränsa uppvärmningen till maximalt 2 graders uppvärmning. Så allvarlig är faktiskt situationen.

KD behöver presentera ett trovärdigt svar på hur man ska lyckas hålla sig inom EU:s återstående koldioxidbudget. Då räcker det inte med att håna unga tjejer, gasta om att det bara är “dumpuckon” som inte flyger eller lägga dimridåer. De behöver, precis som Greta gör, förhålla sig till siffror och vetenskap och berätta om deras plan för att minska utsläppen i enlighet med vetenskapen. Om ökat flygande ryms inom deras koldioxidbudget, är det bara att gratulera dem till att ha löst vad forskare hittills misslyckats med. De får gärna presentera sina resultat så att de kan utsättas för granskning och debatt. Det känns kanske väl ambitiöst för KD men om 16-åriga Greta klarar det borde vuxna EU-parlamentariker kunna vara kapabla till samma sak.

Jag tvivlar på att KD kommer våga replikera på denna artikel. Att ge sig på ungdomar på Twitter går an, men när man bemöter KD med fakta och siffror blir det väldigt tyst från dem. Eller så pratar de om allt annat än att presentera en egen plan för att minska utsläppen. Det är symptomatiskt för ett parti som i allt högre utsträckning överger humanismen för populismen.

Det är inte bara i klimatpolitiken KD gör gemensam sak med populister. Denna vecka ger de sig på Greta men bara en vecka innan röstade de i EU-parlamentet mot en resolution om räddningsinsatser för att rädda liv på medelhavet. Resolutionen röstades ner med två rösters marginal. Rasister och högerpartier jublade högljutt. Samtidigt har bara i år över tusen flyktingar drunknat.

KD försökte då skylla ifrån sig på att “vänstern” velat dela information med flyktingsmugglare. Det är inte sant! Förslaget kommer från organisationer som Röda Korset och Amnesty, och är avsett för att rädda liv genom att bistånds- och människorättsorganisationer får samma information som medlemsstaternas kustbevakningar redan har.

Det är tråkigt att se hur KD övergett sina humanistiska värderingar till förmån för klimatförnekelse och högerpopulism. KD borde agera för att lösa klimatkrisen istället för att håna ungdomar som vill att vi vuxna ger dem en tryggare framtid - så att de kan återvända till sina skolor. 

Pär Holmgren (MP) 
EU-parlamentariker och meteorolog