Debatt. .

2019-05-21 14:14
De senaste åren i EU-parlamentet har V helt struntat i klimatet, skriver Aida Badeli (t.h.) i en debattartikel. Till vänster Vänsterpartiets förstanamn Malin Björk utanför Europaparlamentet. Foto: TT
De senaste åren i EU-parlamentet har V helt struntat i klimatet, skriver Aida Badeli (t.h.) i en debattartikel. Till vänster Vänsterpartiets förstanamn Malin Björk utanför Europaparlamentet.
Puffetikett
Dagens ETC

Vänsterpartiet struntar i klimatet

Det är absurt att Vänsterpartiet hävdar att de har den bästa klimatpolitiken. De senaste åren i EU-parlamentet har de helt struntat i klimatet, skriver Aida Badeli, språkrör för Grön Ungdom, i en debattartikel.

Vänsterpartiet påstår att de har den vassaste klimatpolitiken i EU-valet. Det är helt absurt. Vi har nämligen hört den förut. Inför EU-valet 2014 hade Vänsterpartiet klimatet som sitt främsta vallöfte. Men när man sedan valdes in i EU-parlamentet valde Vänsterpartiet helt bort klimatfrågorna. De senaste fem åren har Vänsterpartiet inte jobbat med en enda klimat- eller miljöfråga. Det är ett stort svek mot alla unga som tror de menade allvar om klimatet. Vi tycker det är dags för partier som Vänsterpartiet att sluta tramsa med vår framtid.

Det är alltid samma visa med Vänsterpartiet. Stora ord, men sedan händer ingenting. I Sverige fick Vänsterpartiet igenom 80 reformer i förhandlingarna med förra regeringen. Ingen av dessa 80 krav handlade om klimatet. Jo, en halv. Den handlade om slåtterängar. I EU-parlamentet hade de verkligen chansen att visa motsatsen – det finns hela fem utskott som jobbar med klimat- och miljöfrågor. Miljöpartiets tre ledamöter har suttit i alla. Vänsterpartiet har inte valt något. Tillsammans med Fi är Vänsterpartiet ensamma om att inte ha jobbat med miljöfrågor under mandatperioden.

Medan Miljöpartiet har drivit fram en storsatsning på rättvis klimatomställning, en reform av EU:s handel med utsläppsrätter, fått fram den första lagstiftningen i EU om klimatfeminism, gjort det enklare att resa med tåg i Europa och tagit första steget mot en klimatlag har Vänsterpartiet ingenting att visa upp. Istället menar de trött att de rankas högt i klimatfrågor av intresseorganisationer.

Det är inte sant. I Naturskyddsföreningens två granskningar är Miljöpartiet överlägset bästa parti i både undersökningarna. Dessa granskningar är också de mest gedigna. Miljöpartiet får även full pott hos Djurens Rätt och flera andra organisationer. I den undersökning där Vänsterpartiet menar att de är bäst handlar det om att en av Miljöpartiets ledamöter är småbarnsmamma och missade omröstningen av privata skäl. Hon fick därför inte sina röster under veckan räknade. Men det handlar inte om att MP röstade sämre för klimatet.

Vänsterpartiets partigrupp är inte heller några klimatkämpar. När den europeiska rankar dem hamnar de nästan 20 procentenheter under gröna gruppen. Vi undrar varför Vänsterpartiet vill vara med en partigrupp som tar så lite klimatansvar? Gång efter annan ser vi hur gamla öststatskommunister i vänsterns grupp kämpar för att behålla kolkraftverk, om de ens är närvarande vid klimatförhandlingarna. Detta gör det ännu mer oförståeligt att Vänsterpartiet lämnar över klimatfrågan till sina oambitiösa kollegor i partigruppen. Det är en skandal.

Inför detta val är det samma visa som sist. Vänsterpartiet har klimatet som huvudfråga men när deras toppnamn får säga vad hon helst vill jobba med nästa mandatperiod säger hon flyktingpolitik, jämställdhet och EU:s handelsavtal. Vänsterpartiets toppnamn kommer alltså inte jobba med klimatet i miljöutskotten.

Vill man ha en ambitiös och rättvis klimatpolitik finns bara ett parti – Miljöpartiet. Vänsterpartiet lämnar helt enkelt walk over. Nästa mandatperiod går vi till val på att halva EU:s budget ska satsas på en rättvis klimatomställning – en “Green New Deal”. Klimatomställningen ska vara rättvis och solidarisk – inte bara för de rikaste. Vi kommer fortsätta med det vi jobbat med förra mandatperioden – enklare tågresor, rättvis klimatomställning, höja priset på utsläpp, klimatfeminism och fler nattåg. Vänsterpartiet har en del bra saker i sitt valmanifest. Men hade de jobbat med klimatet hade vetat att flera saker de föreslår redan är genomfört – av Miljöpartiet.

Vi tycker vänstern sviker oss unga som vill ha en rättvis klimatomställning. Det får vara slutramsat med vår framtid.