Debatt. .

2019-02-11 09:58
EU-parlamentet i Strasbourg. Henrik Montgomery/TT
EU-parlamentet i Strasbourg.
Puffetikett
Dagens ETC

Vänsterpartiet är nu det enda EU-kritiska partiet

EU-valet i vår kommer att handla om vilket Europa vi vill ha. Ska agendan sättas av rasister som Victor Orbán, Marine Le Pen och Jimmie Åkesson, skriver Deniz Butros.

Sverigedemokraternas svängning i frågan om ett svenskt EU-medlemskap är den slutgiltiga spiken i kistan. SD har blivit ett parti för eliten. EU-valet kommer att handla om vilket Europa vi vill ha, ett nationalistiskt eller ett öppet, solidariskt Europa.

Den 31 januari publicerade SVT en artikel med Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren. Peter Lundgren säger till SVT ”’För första gången finns en rejäl chans att reformera EU inifrån. Det är också det vi kommer att arbeta för under den kommande mandatperioden, och även det vi kommer att driva i valrörelsen.”(SVT 31/1)

Sverigedemokraterna har under en lång tid velat utmåla sig som ett parti för folket. Alla andra partier har benämnts som ”sjuklövern” och de själva har sagt sig stå utanför höger-vänsterskalan. Men redan under den förra mandatperioden visade de att de inte står på folkets sida. De svängde i frågan om sjukförsäkringen och om vinster i välfärden. Sverigedemokraterna har blivit ett parti för eliten, ett parti som vill ha vinster i välfärden och som sänker skatten för de som tjänar mest. De är också numera ett parti som vill flytta makten från folket till byråkraterna i EU- kommissionen.
 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kvar finns bara ett EU-kritiskt parti och det är Vänsterpartiet. Vår EU-kritik är vårt främsta verktyg när nya lagförslag kommer upp på bordet. Det gör oss till ett parti som inte blint accepterar högers maktförflyttningar, för oss är det självklart att makten ska ligga så nära folket som möjligt.  

EU-valet i vår kommer att handla om vilket Europa vi vill ha. Ska agendan sättas av rasister som Victor Orbán, Marine Le Pen och Jimmie Åkesson; med mer militarisering, inskränkningar i rättsväsendet och HBTQ-fientlig politik? Eller ska vi ha ett öppet, antirasistiskt Europa som tar sig än klimatförändringarna?

FN:s klimatpanel IPCC har gett oss tio år att radikalt förändra våra samhällen. Vårt kol- och oljeberoende måste bytas ut till förmån för stora satsningar på tågtrafik och förnybar energi. Vänsterpartiet kommer att driva att inga nya bilar som drivs med fossila bränslen ska säljas i EU efter 2025 och den europeiska centralbanken ska stöpas om till en europeisk klimatinvesteringsbank. Inte en krona till ska investeras i fossilkapitalet!

Sverigedemokraterna svänger eftersom de känner att de har medvind i EU. De kanske känner så nu, men de ska få känna på motstånd. I vår går vi går till val på vilket Europa vi vill bygga. För Vänsterpartiet är det självklart. Vi vill ha ett rättvist, solidariskt Europa som står upp för klimatet.

 

Deniz Butros 
Vänsterpartiets partistyrelse och kandidat till Europaparlamentet