Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Våldet och utsattheten ökar i världens farligaste land

Det första kvartalet i år har mer än 500 civila dödats i Afghanistan. ”Våldsutvecklingen förstärker det omänskliga och orimliga i Sveriges tvångsutvisningar”, skriver debattörerna.
Det första kvartalet i år har mer än 500 civila dödats i Afghanistan. ”Våldsutvecklingen förstärker det omänskliga och orimliga i Sveriges tvångsutvisningar”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Rahmat Gul/AP

Dagens ETC.

Samtidigt som våldet ökar ivärldens minst fredliga land fortsätter tvångsutvisningarna till ­Afghanistan. Unga och barn­familjer som tillbringat upp till fem år av sina liv i Sverige och blivit en del av vårt samhälle riskerar nu att utvisas till ett jordiskt helvete. Det måste få ett slut, skriver representanter för Nätverket fem över tolv.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Våldet i Afghanistan har ökat med mer än 70 procent sedan förra året. Under de 45 dagar som gått sedan ett avtal slutits om ett tillbakadragande av USA:s militär har över 4500 attacker genomförts, enligt Reuters. Det första kvartalet i år har mer än 500 civila dödats, av dem var minst 150 barn, rapporterar Human Rights Watch.

Det senaste exemplet är den blodiga attacken mot en förlossningsavdelning på ett sjukhus i Kabul den 12 maj. 24 människor föll offer för kulorna, två av dem var spädbarn. Man har medvetet riktat in sig mot de mest försvarslösa och sårbara, nyfödda och deras mammor. Attacken ägde dessutom rum i ett område där många som tillhör den hazariska minoriteten bor. De är shiamuslimer och är därför särskilt utsatta, av både talibaner och IS. Många av de unga som sökt skydd i Sverige tillhör denna förföljda folkgrupp. Flera andra attacker har utförts av både IS-kohrasan och talibanrörelsen innan och efter dådet mot sjukhuset.

Den USA-ledda Natostyrkan i Afghanistan har underlåtit att delge information om talibanattacker, enligt en tidigare amerikansk regeringsgranskare. Pentagon mörkar för att underlätta förhandlingar med talibanerna. Fler än 100 talibaner är släppta ur fängelse som ett led i ”förhandlingarna”. Fler väntas släppas i samband med ramadans avslutning, enligt president Asif Ghani.

Utöver alla andra utmaningar gick landet in i 2020 med en splittrad regering som förlamats av en lång politisk tvist om vem som vann förra årets presidentval. 

Afghanistan är det minst fredliga landet i världen enligt Global Peace Index. Befolkningen plågas av ett ökande våld som drabbar tusentals civila. Många försöker desperat ta sig till Iran trots att risken ökat att dödas av iranska gränsvakter.

Nu sprids dessutom coronaviruset i landet samtidigt som våldet trappas upp. Afghanistans sjukvårdssystem var pressat redan innan och man har liten möjlighet att ge vård till coronasjuka. Trångboddhet, fattigdom och att tvingas leva på gatan gör smittskyddsarbetet mycket svårt.

Matpriserna har fördubblats i coronavirusets spår. Man kan inte jobba på grund av karantänsreglerna och många har inte råd med mat till sina barn. Det kommer rapporter att sju miljoner barn riskerar hungersnöd. Ett av få länder som hjälper till är det fattiga Uzbekistan som bidrar med mjöl och ris.

De fyra provinser som har rapporterat flest coronafall är också de delar av landet där våldet från talibanerna ökat mest de senaste veckorna enligt en rapport från Reuters. Provinserna är Herat, Kabul, Kandahar och Balkh.

Det är några exempel på situationen i Afghanistan, ett land som sedan länge finns på listan över länder dit UD avråder svenska medborgare att resa. 

Amnesty International skrev redan 2017: ”Ingen del av landet kan betraktas som säker. Europeiska länder och Europeiska unionen har avsiktligt blundat för dessa faror och utsätter Afghanistan för en enorm press för att få landet att ta emot ett stort antal avvisade. Amnesty International kräver ett moratorium för alla utvisningar till Afghanistan, tills de kan genomföras på ett värdigt och säkert sätt”.

Sverige har länge negligerat rapporter om säkerhetsläget i landet och har trots många protester fortsatt med tvångstutvisningar. Nu kommer rapporter om att Sverige planerar att återuppta utvisningarna trots det förvärrade läget mitt i corona-pandemin.

Våldsutvecklingen förstärker det omänskliga och orimliga i Sveriges tvångsutvisningar. Det är inte längre fråga om hur mycket människor kan bidra med eller inte. Frågan vi alla måste ställa oss, är detta det land vi vill vara, är det så här vi vill bli ihågkomna i historieböckerna? Vill vi släcka eller rädda människoliv?

Unga och barnfamiljer som tillbringat upp till fem år av sina liv i Sverige och blivit en del av vårt samhälle riskerar nu att utvisas till ett jordiskt helvete. Till ett land där många aldrig ens levt. 

En av de redan utvisade unga skriver så här i bloggen på blankspot.se:

”Jag förstår inte varför jag skickats hit. Jag är svensk, jag pratar svenska, jag har tagit medaljer som brottare i Kållered. Jag förstår det inte. Jag gick på gymnasiet, här finns ingen som jag kan prata med. Jag bodde som en son i en svensk familj och kan baka bullar och kladdkaka. Jag är anpassad till Sverige.” 

Tvångsutvisningarna av människor som har sökt skydd i Sverige måste få ett slut nu. Afghanistan är inte säkert. 

00:00 / 00:00