Hoppa till innehållet

800 Dagar

Debatt: Våga utmana mansnormerna under klimattoppmötet

”Normer och värderingar styr våra konsumtionsvanor”, skriver Linnéa Engström (MP).
”Normer och värderingar styr våra konsumtionsvanor”, skriver Linnéa Engström (MP). Bild: Bild: Richard Drew/Janerik Henriksson/AP/TT

Dagens ETC.

I genomsnitt gör män längre resor, använder ­bilar oftare och äger större bilar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Bilen och biffen är områden där omställningen till klimatsmarta alternativ kan gå snabbt. Det är också två områden som är nära sammankopplade med hur vi ser på män och maskulinitet.

Klimatförnekelse är vanligare bland män än bland kvinnor. Det har forskaren Kirsti Jylhä vid Uppsala universitet kunnat visa i sin doktorsavhandling. Förnekelsen hänger också ihop med politisk orientering, auktoritära attityder, låg empati, låg öppenhet för erfarenheter och en benägenhet att undvika oro.

Nu blir Kirsti Jylhäs forskning, som hon bedriver inom ramen för Institutet för framtidsstudier, en politisk verktygslåda som kommer att presenteras den 12 december på klimattoppmötet COP24 i Katowice, Polen. Det är den gröna gruppen i EU-parlamentet under ledning av mig och Florent Marcellesi (Ecolo) som har tagit fram verktygslådan.

Verktygslådan har fokus på män, maskuliniteter och klimatförändringarna och gör upp med normer kopplat till män och koldioxidutsläpp. Grunden för arbetet lades i EU-parlamentets betänkande om jämställdhet och klimaträttvisa, det så kallade Engström-betänkandet.

“En riktig man äter kött”. “En riktig man behöver en bil”.  Det är några av delarna i den rådande mansnormen. Inom bara några år måste vi ställa om vårt samhälle till en grön ekonomi för att klara klimatutmaningarna. Då måste vi radikalt ifrågasätta hur vi hittills byggt vårt samhälle och hur vi konsumerar och producerar varor och tjänster.

Den höga köttkonsumtionen bland män är främst förknippad med den traditionella inramningen av maskulinitet. Det är problematiskt att män kan bli hånade för att de väljer en annan diet - till exempel vegetariskt. Det här påverkar naturligtvis unga pojkar ännu mer.

Det ökande köttätandet är ett stort problem eftersom djuruppfödning orsakar enorma utsläpp av växthusgaser. En mer vegetarisk diet är ett avgörande steg för att samhället ska bli klimatvänligt. Det betyder inte att vi måste sluta äta kött helt och hållet. Däremot bör kött betraktas mer som lyx än som vardaglig vana.

De flesta bilar körs och ägs av män. I genomsnitt gör män längre resor, använder bilar oftare och äger större bilar. Kvinnor är i större utsträckning hänvisade att använda kollektivtrafik. I många familjer har män fortfarande huvudansvaret för försörjningen. Att använda en cykel eller kollektivtrafik krockar med denna mycket traditionella maskulinitet. Särskilt i regioner där det ofta behövs bil för transporter kan det ses som att utmana traditionella kulturmönster om man förespråkar mer kollektivtrafik.

Normer och värderingar styr våra konsumtionsvanor. Konsumtionen styr produktionen. Ny klimateffektiv teknik kan inom några år revolutionera hur vi äter och konsumerar, främst genom att minska vår köttkonsumtion. Den trenden kommer att förstärka andra jämställdhetssatsningar som också gör våra samhällen mer miljövänliga.

Ämnen i artikeln