Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vad händer med den svenska vapenexportlagstiftningen?

För oss är det bortom våra sinnen och hjärtan att i en feministisk utrikespolitik ha modet att kompromissa bort de mänskliga rättigheterna och människors demokratikamp i andra länder! Hur är det möjligt?
För oss är det bortom våra sinnen och hjärtan att i en feministisk utrikespolitik ha modet att kompromissa bort de mänskliga rättigheterna och människors demokratikamp i andra länder! Hur är det möjligt? Bild: Bild: Anders Wiklund/TT

Dagens ETC.

Ett strikt demokratikriterium för svensk vapenexport hade varit i enlighet med en feministisk utrikespolitik.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Politik för oss är att tala direkt från hjärtat. Det är en mänsklig rättighet att kunna vara med och påverka det som sker i vårt samhälle och i övriga världen. Vi blir inte bestraffade för våra politiska åsikter eller för att vi är kvinnor. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

År 2014 exporterade Sverige krigsmateriel till Saudiarabien till ett värde av 338 miljoner kronor trots att det svenska regelverket säger att krigsmaterielexport inte ska godkännas till länder där grova kränkningar av mänskliga rättigheter förekommer. 

Enligt regeringens utkast på ny lagstiftning ”bör inte” exporttillstånd ges till länder med grova demokratiska brister. Det är en tydlig försvagning eftersom KEX-utredningens förslag säger att grova demokratiska brister ”ska utgöra” ett hinder för vapenexport. 

Vi stödjer oss istället på det framtidskontrakt som antogs på Socialdemokraternas partikongress 2013 där det slogs fast att Sverige behöver ett skarpt regelverk som förhindrar vapenexport till diktaturer och länder som grovt och omfattande kränker de mänskliga rättigheterna.

Ett strikt demokratikriterium för svensk vapenexport hade varit i enlighet med en feministisk utrikespolitik, men så länge den agerar parallellt med militärt samarbete med regimer som kränker de mänskliga rättigheterna – exempelvis Saudiarabien – och som är i konflikt med andra länder så agerar den i raka motsatsen! 

Vi har en stor kvinnlig förebild inom Socialdemokratiska kvinnoförbudet – vår före detta förbundsordförande och FN–ambassadör Inga Thorsson, som arbetade väldigt intensivt med fredsfrågorna under drygt ett halvsekel. 

Tidigt gick hon med i Internationella kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF. Under hennes tid som förbundsordförande för S-kvinnor vann kvinnoförbundet sin kamp mot svenska kärnvapen. 

Vi får heller aldrig någonsin glömma Alva Myrdal som för 35 år sedan, 1982, fick Nobels fredspris för sitt arbete med internationell nedrustning i världen.

För oss är det bortom våra sinnen och hjärtan att i en feministisk utrikespolitik ha modet att kompromissa bort de mänskliga rättigheterna och människors demokratikamp i andra länder! Hur är det möjligt?

”Svaren finns i de politiska lösningarna. Det är därför Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd är så viktig. Den ger oss en möjlighet att verka för globala lösningar för fred, jämställdhet och mänskliga rättigheter där det behövs som mest – men också där det är som allra svårast”, skrev Margot Wallström i en debattartikel i Göteborgs-Posten (16 april 2017).

Vi hoppas i vår kamp på en ny vapenexportlagstiftning där människors värde och demokratikamp världen över blir ett signum för en feministisk utrikespolitik. 

Kvinnor har kämpat länge för fredsfrågorna – när Margot Wallström skriver ”verka för” innebär det för oss att sätta ned foten och slutligen efter en lång tids utredning bestämma sig för att humankapitalet är det som står främst i ledet. 

Det ska inte finnas några kompromisser där!

00:00 / 00:00