Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Trump bestämmer inte vad USA står för

"På Trumps första dag i Vita huset var Democrats Abroad på Medborgarplatsen med 150 medlemmar och demonstrerade", skriver Alex Lange.
"På Trumps första dag i Vita huset var Democrats Abroad på Medborgarplatsen med 150 medlemmar och demonstrerade", skriver Alex Lange. Bild: Bild: Democrats Abroad Sweden

Dagens ETC.

Ideella organisationer som American Civil Liberties Union, ACLU, som kämpar för att skydda medborgerliga rättigheter i USA, har samlat mer pengar efter Trumps vinst än någonsin förr.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det är möjligt att ingenting är mer amerikanskt än debatten om vad USA står för. Landet har sannerligen haft sina brister. Att göra framsteg har inte alltid varit lätt och landet har också lidit av djupa bakslag som de vi upplever bara en månad in i den nya Trump-administrationen. Efter vår inledande sorg har vi nu omgrupperat och börjat aktivt organisera de amerikaner som vill stå upp för deras värderingar och liberal demokrati.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Bakslagen som ibland kommer genom demokratiska val påminner oss om att framsteg inte är oundvikliga och att de inte alltid sker naturligt. Istället är framsteg aktivt byggda av engagerade medborgare, både av de som bor i USA och av de miljontals amerikaner som bor utomlands, många av dem här i Sverige.

Vid valurnorna, genom det civila samhället och genom politisk organisering är amerikaner engagerade i det som förra presidenten Barack Obama kallade det "hårda och frustrerande och nödvändiga arbetet med självstyrande". Sedan Donald Trumps valseger, där Hillary Clinton fick 2,8 miljoner röster mer, har vi sett den enorma kraften i det amerikanska civila samhället när det sparkar igång till handling för att skydda den liberala demokratin i USA.

Ideella organisationer som American Civil Liberties Union, ACLU, som kämpar för att skydda medborgerliga rättigheter i USA, har samlat mer pengar efter Trumps vinst än någonsin förr. Samtidigt är miljontals människor runt om i världen engagerade i den politiska processen och demonstrerar för vad de tror på. Democrats Abroad, den officiella utländska grenen för det demokratiska partiet, har fått tusentals nya medlemmar och volontärer, inklusive flera här i Sverige.

Inreseförbudet som riktades mot ett antal muslimska majoritetsländer var okonstitutionellt och djupt oamerikanskt då det var riktat mot personer som tillhör en av världsreligionerna. Trots att det nu har stoppats juridiskt fortsätter Trumps administration att försvara det på den lögnaktiga grunden att det handlar om landets säkerhet. Dessutom har Trump nu tillkännagivit att hans administration kommer att deportera miljontals migranter, även flera som redan är en del av det amerikanska samhället.

Men vi kommer inte att acceptera det. På Trumps första dag i vita huset var Democrats Abroad på Medborgarplatsen med 150 medlemmar och demonstrerade. När inreseförbudet tillkännagavs rusade många amerikaner i Sverige till handling. Democrats Abroads volontärer organiserade sig för att hjälpa de som blivit påverkade. Andra organiserade juridiskt stöd, ringde sina folkvalda så att telefonerna gick varma, och rekryterade vänner och familj för att hitta sätt att motverka ordern. Liknande historier har strömmat in från hela världen. Demokrater gör allt som vi kan för att stoppa en stor del av hans politik.

Det är så vi tänker att Donald Trumps vision för USA ska motarbetas. Men det är genom allmänna val vi kan vända landet tillbaka mot en bättre utveckling, och det börjar med kongressvalet 2018. Just nu organiserar Democrats Abroad därför amerikanska medborgare som bor i Sverige för att registrera sig för att rösta, för att bli engagerade i den politiska processen och för att tillsammans forma det demokratiska partiets framtid.

Trump bestämmer inte vad USA står för. Vi kommer att fortsätta att kämpa för ett USA som är öppet, tolerant och rättvist. Ingenting är mer amerikanskt än det.