Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Öppet brev till Preem: Låt mig hjälpa er att hjälpa mänskligheten

Jag brinner därför av iver att få hjälpa er att föra ut budskapet att ni till att börja med drar tillbaka er ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil, skriver debattören. 
Jag brinner därför av iver att få hjälpa er att föra ut budskapet att ni till att börja med drar tillbaka er ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil, skriver debattören.  Bild: Bild: Thomas Johansson/TT

Dagens ETC

Jag brinner av iver att få hjälpa er att föra ut budskapet att ni till att börja med drar tillbaka er ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Hej Preem!

Jag heter Peter Forsberg, har erfarenhet av att redigera webbsidor och sociala medier och jag vill jätte­gärna ”jobba för framtiden redan i dag” och ”leda omvandlingen mot ett hållbart samhälle” som ni skriver på er sida med lediga tjänster.

Ni skriver också att ni har ”ambitionen att vara bäst i branschen när det gäller hållbarhet”. Tänk att få tävla med bland andra danska Ørsted (tidigare DONG Energy) som har som vision att ”skapa en värld som helt och hållet försörjs med grön energi”! De ligger före men de är inte alls i mål, så det ska vi klara. Jag älskar utmaningar!

Det kräver förstås: ”Sätt stopp redan 2020 för alla investeringar i ny fossil infrastruktur. Med fossil infrastruktur menas allt från ­Adanis kolgruva i Australien till Preem i Lysekil”, som professor ­Johan Rockström sa i sitt vinterprogram i P1 i januari i år, sanningens år 2020.

Jag brinner därför av iver att få hjälpa er att föra ut budskapet att ni till att börja med drar tillbaka er ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil, eftersom det är det enda som rimmar med era hållbarhetsvisioner, men det framgår inte så tydligt på er webb och sociala medier i dag. Att gå ut med det skulle också rädda er från en massa anklagelser om greenwashing och falsk marknadsföring. Ni fick ju till och med kritik nyligen av Konsumentverket för er reklam.

Jag jobbar faktiskt för framtiden redan i dag, då jag är lärare i Naturkunskap och därtill fort­bildare om Agenda 2030. Ni vet de där framtidsmålen som världen kom överens om och som samtliga länder och företag måste lägga ett äkta engagemang i (inte bara på pappret) om vi ska lyckas uppnå dem. Ja, lite ungefär som Paris­avtalet, faktiskt.

Jag är också lärare i matematik så jag förstår att för att komma ner från ett högt tal till noll (före Ørsted) så är det bäst att börja minska så mycket som möjligt så snabbt som möjligt, inte först öka jättemycket och sen minska någon obestämd gång i framtiden under förutsättning att det blir lönsamt. Och jag kan lova er att vägen mot fossilfritt är den mest lönsamma nu när allt fler kunder, investerare, försäkringsbolag och lagstiftare vänder sig ifrån det dödligt skadliga fossila (förutom klimatkrisen så dör cirka 7 200 per år av luftföroreningar bara i Sverige, flera miljoner i världen). Ni vill ju inte slösa miljarder och sen bli sittande med strandade tillgångar. Ett upprop till EU från Greta Thunberg, en rad forskare och många andra som bland annat kräver ett omedelbart stopp för investeringar i och subventioner av fossila bränslen, har på bara en vecka undertecknats av fler än 100 000 personer.

Så istället för att sitta med Svarte Petter ska ni satsa på Gröna Peter (mig) så kan jag hjälpa er med ett budskap och innehåll som kan hjälpa både Preem och mänskligheten att överleva.