Debatt. .

2019-08-16 04:30
Icona Pop var ett av banden som spelade på Thorengruppens företagsfest.  Bild: Stina Stjernkvist/TT
Icona Pop var ett av banden som spelade på Thorengruppens företagsfest.
Puffetikett
Dagens ETC

Thoren festar bort skattepengarna

Skolinspektionen ville stänga en av Thorengruppen skolor på grund allvarliga brister i undervisningen. Samtidigt festar ledningen loss med en påkostad uppstartsvecka. Varumärket är viktigare än elevernas kunskap och hälsa, skriver Tilde Jansson.

Snart är det dags för skolstart för Sveriges elever och förra veckan hade många skolor uppstartsvecka för sina lärare och anställda. Inget konstigt med det tänkte man, tills man bevittnade den kritiserade skolkoncernen Thorengruppens vecka på instagramkontot ”thorentillsammans”.

Lite bakgrundsfakta: Thorengruppen är ett vinstdrivande aktiebolag och en av Sveriges största skolkoncerner. De bedriver friskolor runt om i hela landet med olika typer av inriktingar, allt i den nyliberala andan. Elevresultaten på skolorna är varierande men har successivt sjunkit. Förra året beslutade Skolinspektionen att en av skolorna i Stockholm skulle stänga och Skolinspektionen har inte varit nådig i sin kritik av verksamheten. 

Ett exempel som lyfts fram i Skolinspektionens rapport är att Thorengruppen bland annat har dragit ned på elevhälsan. Exempelvis hade man endast en specialpedagog på sex skolor som tillsammans hade ett elevantal på nästan 900. Då var detta en person som till största del jobbade distans och via Skype. Det behöver inte förklaras att det är en ekvation som inte går ihop.

Det mest uppseendeväckande i sammanhanget är att samtidigt som nedskärningar görs och resultaten sjunker så går företaget med rekordvinst. Vinst som uppenbarligen inte verkar investeras tillbaka i skolverksamheten och till eleverna.

Tillbaka till uppstartsveckan på det ovannämnda instagramkontot, en fullspäckad vecka på Pite havsbad med en uppsjö av kända personer på plats. Artister som Nanne Grönwall, Linda Bengtzing och Andreas Johansson uppträde och avslutade dagarna gjorde succégruppen Icona Pop. En uppställning som närmast låter som en mardröm att möta med sina kollegor under temakvällen ”schlager”, men som i alla fall i mina öron inte låter helt gratis. Men det mest uppseendeväckande var kanske ändå att en av inspirationstalarna som var inbjuden för att peppa lärarna inför kommande läsår var vår förre statsminister, Fredrik Reinfeldt.

Vi tar det igen: skattebetalare finansierar friskolor för att bedriva en skolverksamhet som fungerar tillfredsställande. Thorengruppens aktieägare plockar ut rekordvinst från skolor som blir allt sämre, samtidigt som ledningen glatt dansar till Icona Pops superhit ”I don't care, I love it”. We don’t care att vi får massiv kritik, att undervisningen är undermålig och elevhälsan sköts via videosamtal.

Att friskolesystemet bidrar till bland annat ojämlikhet och segregation vet vi sedan gammalt men den som följde Thorengruppens ”story” på instagram förra veckan vet nu också att vi även tillåter ett system där eleverna och deras kunskapsutveckling är sekundärt och varumärkesbyggande och kundnöjdhet är primärt. Vi kan bara inte låta detta fortgå.

Tilde Jansson 
Lärarstudent