ETC Örebro

Debatt: Terrorn får inte vinna

”En stat som styrs av en säkerhetstanke är en stat som styrs av rädsla”, skriver Ruben Wickenhäuser i veckans debattartikel.
”En stat som styrs av en säkerhetstanke är en stat som styrs av rädsla”, skriver Ruben Wickenhäuser i veckans debattartikel. Bild: Bild: Stock Xchng

ETC Örebro. En ökning av säkerhet är faktiskt inte detsamma som kampen mot terrorism. Om terroristerna inte ska vinna måste vi tänka om.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

En ökning av säkerhet är faktiskt inte detsamma som kampen mot terrorism. Om terroristerna inte ska vinna måste vi tänka om, skriver Ruben Wickenhäuser.

Det är nu några månader sedan flera kolleger och många andra människor blev mördade i och utanför Charlie Hebdos kontor i Paris. Efter händelsen har otroligt många visat solidaritet med offren; en och en halv miljon demonstrerade bara i Paris för ett öppet samhälle och för yttrandefrihet. Upplagan av Charlie Hebdo ökade till otroliga siffror. 

Men kort efter attentatet har politikerna i EU nu börjat att kräva mer rättigheter för övervakning och ”säkerhet”. De önskar att säkerhetstjänsterna ska kunna låsa upp krypterat material för att kunna ta del av all kommunikation som går genom nätet. Det verkar bra vid första anblicken, men det betyder att vi får en stat som bygger på rädsla och misstänksamhet. En ”okrypteringsnyckel” för säkerhetstjänster kan ju även användas av kriminella eller av terrorister. Det har också visat sig, med NSU och Verfassungsschutz i Tyskland, att säkerhetstjänster inte alltid ökar folkets säkerhet. De kan misstänka fel personer, och förfölja personer som har politiska åsikter som de inte gillar i stället för att förfölja kriminella. Vi vet heller inte om en säkerhetstjänst kanske säljer vår mest personliga information till utländska säkerhetstjänster – eller till kriminella. 

En stat som styrs av en säkerhetstanke är en stat som styrs av rädsla. Men en demokrati kräver frihet, och det innebär frihet att kryptera personliga filer och kommunikation. Det är klart att det kan behövas en viss kontroll, men vi får inte vara naiva. En ökning av säkerhet är faktiskt inte samma sak som kampen mot terrorism och kommer inte att minska faran. Rötterna till terrorism ligger ofta i EU:s egen utrikespolitik: Om vi stöder krig med drönare i islamiska stater mot vanliga människor, så måste vi förstå att terrorn kommer tillbaka till oss. 

Vi har stöttat diktaturer som har passat våra ekonomiska mål länge nog. Vi har stöttat omänskliga regimer, tortyr och mord länge nog. Vi måste sluta med det, annars kommer terrorismen bara att öka.

Och om vår egen säkerhetspolis dessutom ska börja övervaka oss blir det ännu värre. 

Då kommer vi alla att behandlas som potentiella terrorister. En demokrati och ett fritt land kan inte bestå av potentiella terrorister. I stället bör det bestå av myndiga, självständiga, fria medborgare. Kontroll förstör ett trevligt samhälle, rädsla leder aldrig till ett glatt folk, men hjälper till att manipulera människor. Varje diktator vet det. 

Fokusera på integration, öka bildningsnivån och det demokratiska engagemanget i stället.

Om vi ökar övervakningen så vinner terroristerna. Deras slag mot Charlie Hebdo blev i så fall en succé. Men det ska vi, starka medborgare i Sverige, inte tillåta.