Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Tänkt nytt – testa sex timmars arbetsdag!

”Redan idag får vi möta en mindre stressad och gladare personal. De berättar om hur de kan ge en bättre omsorg till omsorgstagarna och får mer tid för familj och fritid.”
”Redan idag får vi möta en mindre stressad och gladare personal. De berättar om hur de kan ge en bättre omsorg till omsorgstagarna och får mer tid för familj och fritid.” Bild: Bild: Erik G Svensson/TT

Dagens ETC.

Genom försöket med sex timmars arbetsdag visar vi hur man kan skapa förutsättningar för en mer hälsosam balans mellan fritid och arbete.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Genom försöket med sex timmars arbetsdag visar vi hur man kan skapa förutsättningar för en mer hälsosam balans mellan fritid och arbete, skriver Daniel Bernmar (V), kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldrefrågor.

Göteborgs stad ska vara en modern arbetsgivare som har personalen i fokus. Vi behöver testa nya arbetssätt och modernisera arbetslivet. Försöket med sex timmars arbetsdag visar att vi vågar tänka nytt.

Personalen på Svartedalens äldreboende arbetar idag sex timmar, med full lön. Försöket följs av en följeforskare som studerar hur personalens hälsa och stress påverkas. Vi har ännu inte sett någon färdig rapport, men redan idag får vi möta en mindre stressad och gladare personal. De berättar om hur de kan ge en bättre omsorg till omsorgstagarna och får mer tid för familj och fritid. Även omsorgstagarna är positiva då de möts av en mindre stressad personal och en lugnare atmosfär. Likaså kan facken och ledning bekräfta att kvaliteten har uppfattats som högre sedan försöket påbörjades.

Som arbetsgivare är det vårt ansvar att personalen har rätt förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete. Särkilt behöver vi förbättra arbetsvillkoren inom kvinnodominerade yrken, däribland äldreomsorgen. Det behövs mer personal och utbildningsinsatser. Detta har vi därför avsatt resurser till. Vi behöver också förändra vårt arbetssätt. För att vår personal ska hålla ett helt arbetsliv behöver vi skapa en hållbar arbetsmiljö. Att skapa mer attraktiva arbetsplatser är dessutom viktigt för att locka den personal som behövs för en framtid med fler äldre.

Utan personal med rätt förutsättningar kan vi inte ge våra omsorgstagare det de behöver. Genom att förbättra situationen för personal får omsorgstagarna ett bättre bemötande och en omsorg av högre kvalitet. För det är personalen som bidrar till att våra omsorgstagare kan leva ett tryggt, meningsfullt och självständigt liv.

Genom försöket kan vi visa effekterna av att arbeta sex timmar. Följeforskaren ska studera kvaliteten, hälsoeffekter, jobbskapande och samhällsekonomiska effekter. Detta för att få ett underlag för en framtidsinriktad syn på arbetslivet och för att sprida goda exempel. För att skapa så goda förutsättningar som möjligt att utvärdera försöket har vi valt att förlänga det ytterligare ett år. Däremot har vi som kommun inte möjlighet att finansiera en generell arbetstidsförkortning, utan beslut om eventuell arbetstidsförkortning måste ske på nationell nivå. Dock kan vi redan följa en omfattande debatt då både nationella och internationella medier visat stort intresse för att diskutera frågan.

Göteborg vill ha ett modernt arbetsliv, men också ett modernt samhällsliv och familjeliv. Genom försöket med sex timmars arbetsdag visar vi hur man kan skapa förutsättningar för en mer hälsosam balans mellan fritid och arbete. Göteborg är en framgångsrik materiell innovationsstad, men vi är också öppna för innovationer i arbetslivet.

Vårt mål är frisk och nöjd personal som kan ge en god omsorg. Vi är inte framme än. Men det rödgrönrosa styret kommer fortsätta att både satsa på det vi vet fungerar, men vi kommer också vara öppna nya idéer.

00:00 / 00:00