Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige – ta ställning för aborträtten i Polen

Demonstration i Polen, mot landets nya och hårdare abortlagar.
Demonstration i Polen, mot landets nya och hårdare abortlagar. Bild: Bild: TT/AP/Czarek Sokolowski

Dagens ETC

Ett försvar för aborträtten är också ett försvar för rättsstaten, skriver Malin Björk (V) och Clara Lindblom (V).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

För drygt en månad sedan meddelande Polens konstitutionsdomstol att landets abortlag – som bara tillåter abort efter våldtäkt, vid fara för mammans liv, eller vid allvarliga fosterskador – inte är förenlig med konstitutionen och att abortvård vid svåra fosterskador är olagligt. Beslutet innebär i praktiken totalförbud mot abort. 

Domstolsbeslutet har mötts av massiva protester, inte minst på gator och torg. Tack vare den folkliga mobiliseringen, ledda av bland andra rörelsen Ogólnopolski Strajk Kobiet ("Landsomfattande polsk kvinnostrejk", ungefär) har konstitutionsdomstolens beslut stoppats, åtminstone tillfälligt. Demonstranterna har fått nog av den alltmer auktoritära högerregeringens attacker på grundläggande rättigheter. De kräver inte bara att domstolens beslut hävs, men också att de kvinnofientliga abortlagarna på allvar ändras och liberaliseras.   

Det är oerhört viktigt att omvärlden nu fortsätter att stötta dessa folkliga protester. Ett stöd för aborträtten i Polen är inte bara ett ställningstagande för kvinnors rätt att själva bestämma över sina egna kroppar. Det är också ett stöd för rättsstatens principer. Konstitutionsdomstolens beslut är nämligen inte bara kvinnofientligt utan också illegitimt och i strid med rättsstatens principer eftersom domstolen kontrolleras av regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS), som länge fört en kamp mot aborträtten.

Den här veckan har vi i Vänsterpartiet och andra progressiva krafter lyckats få aborträtten i Polen på EU-parlamentets dagordning. På torsdag röstar vi om en resolution som förhoppningsvis leder till ett starkt fördömande av den polska regeringens senaste attacker på kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar.

Nu måste också Sverige sätta ner foten. Vänsterpartiet kräver att den svenska regeringen:

• Tar bladet från munnen och med tydlighet protesterar mot den polska regeringens ständiga attacker på aborträtten och ger sitt uttryckliga stöd till de folkliga protesterna. Abortlagar är inte och bör inte vara EU-kompetens, men det innebär inte att omvärlden passivt ska se på när grundläggande rättigheter attackeras.
- Uppmanar regioner att erbjuda polska kvinnor möjligheten att göra abort i Sverige, samt ger ekonomiskt stöd till polska organisationer och nätverk som hjälper kvinnor att utföra säkra aborter i hemmet eller utomlands.  

• Fortsätter att trycka på för att efterlevnaden av rättsstatens principer och grundläggande rättigheter ska vara ett krav för att ett EU-land ska få tillgång till pengar ur EU:s långtidsbudget. Polens och Ungerns veto mot EU:s budget på grund av rättsstatsvillkoret visar just hur viktigt det är att inte backa en endaste tum på den punkten. 

Vänsterpartiet har länge kämpat för alla kvinnors rätt till abort, både i Sverige, i EU och globalt. Som en reaktion på abortmotståndarnas framfart efter EU-valet 2014 var vi med och bildade aborträttsnätverket All of us. Vi har anordnat seminarier, bjudit in aktivister och tagit varje tillfälle att få in skrivningar om aborträtten och andra sexuella och reproduktiva rättigheter i olika yttranden från EU-parlamentet. Hittills har vi inte förlorat en enda sådan omröstning, till Adaktusson-gängets förtret. 

Vårt stöd till den polska aborträttsrörelsen är tydligt. När får vi höra ett lika glasklart ställningstagande och vilket konkret stöd den svenska regeringen planerar?