Debatt

Debatt: Sverige står inte utanför det som händer i Irak

ETC nyhetsmagasin. När demonstranter skjuts på gatorna av irakiska säkerhetsstyrkor, kommer Sveriges samarbete med irakisk militär i ett nytt ljus. Stefan Löfven måste fördöma mördandet av de unga människor som demonstrerar. Det skriver veckans debattör i ETC helgmagasin, statsvetaren Samar Alak.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Samar Alak

Folket har rest sig i Irak. Den yngre generationen har under en månad skapat mer än vad både USA och Iran som har förstört i landet sedan 16 år tillbaka. Civilkuraget är stort. Upproret, som nästan börjar likna en revolution, grundar sig i att den yngre generationen inte längre har en framtidstro. Krig, korruption, sekterism och islamisering har lett till att den yngre generationen inte längre räds döden. Hellre dör man som martyr för Irak än att dö av hunger på grund av regimens våld.

Upproret är ett tydligt tecken på att sociala medier (som annars brukar vara en tidstjuv i vårt samhälle) öppnat upp ögonen hos de unga i Irak. Den yngre irakiska generationen vill likt andra unga i världen ha en framtidstro. De är medvetna om att de lever i ett mycket rikt land.

Den unga generationen i världen vill krossa alla väletablerade system. Greta Thunberg har 11 miljoner följare runtom i världen som är ute och demonstrerar för klimatet. I denna grupp vill man se riktiga förändringar. Den äldre generationen vill dock hålla fast vid sin symbolpolitik. Till Irak skickar man därför ut en FN representant, Jeanine Hennis-Plasschaert.

Den yngre generationen har ändå hopp om hennes besök. Kanske hon kan visa världen att deras ofattbart fredliga demonstrationer resulterat att den irakiska regimen, understödd av USA och Iran, beskjuter dem. De är i tonåren. Och den irakiska regimen mördar dem. För att de demonstrerar. Fredligt.

Men Jeanine Hennis-Plasschaert twittrar istället om demonstranternas strejker, såsom stängning av vägar till oljeinstallationer och hamnar, orsakar miljarder i förluster. Detta är ett slag under bältet för en hel generation som inte ens vill utvinna olja. Ett otroligt hänsynslöst uttalande inom den äldre generationens symbolpolitik.

Irakier är ett folk som i årtionden efter årtionden fråntagits alla sina rättigheter sakta men säkert. I Sverige finns 150 000 exilirakier som på grund av den ena eller den andra konflikten flytt till trygga och neutrala Sverige.

Sverige är inte neutral i frågan och har numer andra lojaliteter än mot sig själv. När den socialdemokratiska statsministern, Stefan Löfven, besökte Irak 2016 manade han på svenska folket att vara stolta över de 70 svenska soldater som tränade upp Irakiska försvarsmaktens soldater. Sverige deltar nämligen sedan 2015 i Operation Inherent Resolve OIR. Den 17 oktober 2019 lades en proposition där regeringen föreslår att insatsen från den svenska försvarsmakten ska fortsätta. Inte någonstans i propositionen nämns vare sig upproret eller att den irakiska regimen via sina säkerhetsstyrkor och soldater mördar fredliga demonstranter.

Det minsta Sveriges statsminister Stefan Löfven kan göra är att uttala sig om upproret i Irak samt att fördöma mördandet av dessa unga människor som tagit sig ut till gatorna för att demonstrera fredligt.

Det minsta Sveriges utrikesminister Ann Linde kan göra är sitt jobb.

Samar Alak