Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige – en bricka i spelet mellan Spanien och Marocko

Bild: Javier Bernardo/AP/TT

Dagens ETC

EU borde inse att avtal med Marocko inte fungerar, att i slutändan är det total politisk lydnad som krävs, skriver Gabi Björnsson från Emmaus.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I Sverige diskuteras vilka eftergifter som är värda att göra för ett Nato-­medlemskap. Vilka värderingar kan vi offra för ett högre syfte?

Detta är samma dilemma som uppstår genom EU:s avtal med Marocko om migration. Efter att gränspolisen nyligen orsakat ett stort antal migranters död så har EU-kommissionären Ylva Johansson dragits in i ett politiskt spel mellan Marocko och Spanien, där EU tvingas legitimera att migranter utsätts för våld och används som politisk utpressning.

Gränsen mellan Spanien och Marocko utgörs av mikroenklaverna Ceuta och Melilla. Utanför dem är drömmen om Europa bara meter bort för den som flyr krig eller fattigdom. EU betalar Marocko enorma summor för att stoppa migranter, mellan 2019 och 2020 motsvarande 3,7 miljarder kronor. Dessutom har Marocko avtal med Spanien som betalar ytterligare hundratals miljoner.

Ett stort antal personer skadas eller dödas årligen vid gränsen. Den 24 juni i år försökte 2 500 personer ta sig över gränsstängslet till Melilla när marockansk polis öppnade eld. Enligt siffror från Marocko dog 23 personer. Lokala civilsamhällesorganisationer rapporterar om minst 37 personer.

Videor från bland annat Moroccan Association for Human Rights i Nador (AMDH-Nador) visar en massaker. Organisationer och journalister förbjöds tillträde till häkten, sjukhus, bårhus och kyrkogårdar. Marockanska myndigheter planerade att utan att identifiera avlidna, begrava dem i omärkta gravar. Detta har bekräftats av AMDH och spanska journalister.

Ett tiotal spanska och marockanska civilsamhällesorganisationer har krävt en utredning och att de avlidna ska identifieras och återföras till sina familjer. Marocko har istället enbart gått med på att Moroccan National Human Rights Council (CNDH), ska genomföra en ”fact finding mission”. CNDH finansieras av den marockanska regimen och ledningen tillsätts av den marockanske kungen.

Spaniens premiärminister var snabb med att lägga skulden på “smuggelnätverk” och att applådera hur marockansk och spansk polis hanterat situationen. Vi konstaterar att EU, med svenska kommissionären Ylva Johansson som frontfigur, kopierar denna retorik och därmed legitimerar det extrema övervåldet. Johansson har upprepat att det är oklart vad som skett och skyllt på nätverken som smugglar personer genom Marocko.

Efter ett möte med spanska och marockanska inrikesministrarna den 8 juli meddelades att EU- kommissionen och Marocko lanserar ett ”förnyat partnerskap avseende migration och förhindrande av människosmuggling”.

Pressmeddelandet fokuserar på att beskriva Marockos kompetens och dedikation för mänskliga rättigheter. Övervåldet från marockansk polis utelämnas.

EU borde vid det här laget inse att ”avtal” med Marocko inte fungerar. Marocko har gjort det tydligt att i slutändan är det total politisk lydnad som krävs. Marocko har använt migranter för utpressning tidigare. När ­Sverige 2016 ville utvisa marockaner vägrade Marocko tills den svenska regeringen gick ut med att inte erkänna Västsahara som självständig stat. I maj 2021 öppnade Marocko gränsen till Ceuta och ­8 000 personer tog sig över. Detta eftersom den västsahariska befrielseledaren vårdades i Spanien. I samband med detta uttalade sig marockanska ledare om att Spanien ”ska veta att det kostar att underskatta Marocko”. Redan då varnade flera länder, politiker och organisationer för att detta skulle leda till eskalering av brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt då EU så tydligt visade att detta inte bara accepteras utan snarare belönas.

Vilka signaler sänder det till Marocko när konsekvensen av att de orsakar migranters död, samt att de stoppar journalister och civilsamhälle att rapportera – blir att de får ännu mera pengar och inflytande över EU:s politik?

Vi har följande frågor till Ylva Johansson:

Varför nämns inte övervåldet mot migranter?

Har det ställts krav om att identifiera och återföra avlidna till sina familjer?

Kommer Marocko tillåta civilsamhället och oberoende journalister att undersöka och rapportera om händelsen utan risk för repressalier?

Kommer EU genomföra en oberoende utredning?

Angående det förnyade partnerskapet: Innebär detta mer EU-stöd till marockanska myndigheter? Även i ockuperade Västsahara?

Har EU bett om och/eller fått garantier från Marocko att efterlevnad av partnerskapet inte kommer att påverkas av den ­Västsahara-politik som EU och/eller enskilda medlemsländer har?