Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Sverige behöver en Arne-pension

Personer som arbetar inom slitsamma yrken riskerar att få en låg pension. För att undvika detta borde Sverige införa en Arne-pension, tycker debattörerna.
Personer som arbetar inom slitsamma yrken riskerar att få en låg pension. För att undvika detta borde Sverige införa en Arne-pension, tycker debattörerna. Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC.

Pensionen är ett av våra viktigaste trygghetssystem. Alla förtjänar att tryggt kunna gå i pension med vetskapen om att man under sitt arbetsliv tjänat ihop till en duglig tillvaro. Men så är det verkligen inte för alla idag
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vårt pensionssystem är robust, det vill säga vi behöver inte som vissa andra länder oroa oss för att pengarna i systemet inte ska räcka eller över att de som arbetar när vi är pensionärer inte drar in tillräckligt. Det är det positiva med att vi själva, var och en betalar av pengar till vår egen pension.

Men det är också underfinansierat. Det är ingen tvekan om att de flesta av oss, även om vi lyckas placera pengarna riktigt bra kommer att få en lägre pension än vi egentligen tycker är rimligt. Det börjar ändå gå upp för fler och fler partier och en första höjning kommer nu i höst.

Men extra stor risk för låg pension är det för oss som arbetar inom slitsamma yrken i till exempel industrin, på byggen eller inom omsorgen. Ryggar som pajar, knän som slitits ut eller värk efter många år med tunga lyft och otympliga arbetsställningar är en verklighet för allt för många.

En allt för vanliga företeelse är att man tvingas gå i förtidspension.

Det kan kännas rimligt. Både politiker, arbetsgivare och fackliga har under lång tid hänvisat och uppmuntrat det som en lösning. Men det är en lösning som gör att vi som enskilda får betala med lägre pensioner för den dåliga arbetsmiljö och det höga tempo vi arbetat under. Det kan helt enkelt inte få fortsätta vara så. Det är dags för samhället att ta gemensamt ansvar.

Staten kan med ventil genom en ny offentlig försäkring möjliggöra för den som slits ut eller skadar sig sent i livet att få arbeta vidare efter sina premisser. Kanske med att lära upp och stötta yngre men slippa de delar av arbetet som inte längre går. Kanske med reducerad arbetstid och kompletterande sjukersättning. Ett minimum bör vara att den som är 60+ får en generösare bedömning av arbetsförmåga, där denne endast prövas mot sitt nuvarande arbete för sjukförsäkringens skull.

Vi behöver en ventil som möjliggör för alla att jobba hela sitt arbetsliv ut. Samtidigt i andra ändan måste hela samhället, även de som har låg risk att drabbas, vara med och betala solidariskt för de som utför de slitsamma arbetsuppgifterna. Därför bör redan avstått löneutrymme i den allmänna löneavgiften sänkas till förmån för en ny offentlig försäkring. En svensk Arne-pension.

De är vi alla skyldiga de som bär och burit, vårt samhälle på sina axlar.

Dansk modell

Danska socialdemokraten Mette Fredriksen gick till val på att erbjuda tidigare pension för medborgare som slitit ut sig på jobbet.

På valaffischerna syntes 60-åriga bryggeriarbetaren Arne Juhl, därav begreppet Arne-pension.

Fredriksen infriade sedan löftet som statsminister, med en reform som tillåter arbetare att ansöka om förtidspension upp till tre år före den vanliga pensionsåldern på 67 år.

00:00 / 00:00