Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Svenska vänstern borde lära av Danmark

Mette Fredriksen.
Mette Fredriksen. Bild: Foto: TT/AP/Heiko Junge

Dagens ETC.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har lagt fram ett progressivt regeringsprogram med fokus på jämlikhet. Och man har tagit stort intryck av folkrörelsernas kamp. Här finns mycket att lära för Socialdemokraterna och vänstern i stort, menar Peter Sundborg.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Nu när den nya danska regeringen presenterat sitt program kan det jämföras med regeringsprogrammet i Sverige. De är olika som natt och dag. Och ändå är det Socialdemokraterna som dominerar i bägge länderna.

Det svenska programmet är i huvudsak inriktat på att underlätta för näringslivet. Företagarna gynnas med lägre skatt och sänkta arbetsgivaravgifter. Man går in för att lösa nyliberalismen problem med ännu mer nyliberalism.

Det saknas ett kritiskt perspektiv på den senaste tidens utveckling i Sverige, med ökade klyftor, kris och kaos inom skola och vård. Och programmet har ingenting att erbjuda arbetare och andra låginkomsttagare. Tvärtom kommer just dessa grupper få det ännu sämre – deras ställning på arbetsplatsen försvagas, deras möjligheter att få hjälp på arbetsmarknaden försämras, lönerna för vissa grupper sänks.       

Det danska programmet inriktar sig på just dessa grupper. De ska nu få det bättre genom statliga satsningar. I det danska programmet finns ingen nyliberalism alls, tvärtom vänder man sig emot den nyliberala nedskärnings- och privatiseringspolitiken som präglat Danmark under många år. Bland annat ska regeringen avskaffa möjligheten att göra profit på socialt utsatta. Banker som försöker undgå skatt kritiseras, liksom lönegapen mellan direktörer och anställda.

Den danska regeringen betonar att ojämlikheten och den ökande fattigdomen ska bekämpas. Istället för försämringar för arbetare inriktar man sig på förbättringar, som större möjligheter till heltid, bättre arbetsmiljö och kamp mot social dumpning. Av de danska socialdemokraternas synnerligen reaktionära invandringspolitik finns dessutom inte ett spår.

Totalt sett är detta ett program för arbetare och andra lågavlönade, men också för sjuka, arbetslösa och stora delar av den allt mer betryckta medelklassen.

 

Varför är det så stora skillnader mellan dansk och svensk regeringspolitik? En orsak till den svenska inriktningen är naturligtvis att den ska tillfredsställa Centern och Liberalerna. Det danska programmet däremot är ett resultat av en vänsterkoalition. Men det är inte den viktigaste orsaken till skillnaderna. Den står istället att finna i den allmänna samhällsutvecklingen i de båda länderna.

I Danmark har det under många år funnits en bred utomparlamentarisk gräsrotsrörelse. Inte minst den fackliga rörelsen har varit aktiv. Förskollärarna har organiserat enorma manifestationer för bättre villkor för barnen och de anställda. Det har gett resultat. I det danska regeringsprogrammet står det att speciella satsningar ska göras just på förskolorna.

Hyresgäster har organiserat sig och genomfört olika aktioner. Även detta har gett resultat, i nu föreslagna förbättringar för de boende.

Gräsrotsrörelsen är ingen tillfällig opinion, utan ett uttryck för de många människornas kamp för jämlikhet, mänsklig värdighet och välfärd för alla. Det är klassisk folkrörelsepolitik.

Den svenska vänstern kan lära av Danmark. Kamp lönar sig. Läget i Sverige idag är ungefär detsamma som läget i Danmark under den förra högerregeringen.

Vad den organiserade vänstern i Sverige bör göra nu är att delta i och understödja den utomparlamentariska rörelsen i kampen mot nyliberala försämringar. Stödja fackföreningar, hyresgästföreningar och boendeorganiseringar. Stödja bensinupproret, lärarmarschen och förskoleupproret. Förändringar börjar alltid på gräsrotsnivå.   

00:00 / 00:00