Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Svar direkt: V:s politik går inte ihop

Dagens ETC.

Det är uppenbart att kärnkraftslobbyn är stark inom V:s partistyrelse, skriver Johan Ehrenberg och Lennart Söder.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi ville ha ett klargörande om varför V nu plötsligt vill att kärnkraften ska avvecklas men med hänsyn till klimathotet och svensk export av kärnkraftsel. Det är bra att Aron Etzler klargör detta. V vill fortsätta driva kärnkraften så länge det går med argumentet att denna el ska tränga ut fossil el i Europa. Partiet har därmed lämnat anti-kärnkraftsrörelsen och anslutit sig till samma linje som S driver, även om dess företrädare mer talar om industrins behov än om export av el.

Att stänga kärnkraften snabbt kallar Etzler ”symbolpolitik” och fortsatt export av kärnkraftsel är ”internationell solidaritet”.

Man baxnar. Då är Tysklands avveckling av kärnkraft alltså osolidarisk mot andra? Frågan är förstås hur mycket V då värderar denna påstådda klimatnytta. Om det är bra att driva kärnkraften vidare klimatpolitiskt – varför då inte göra det enklare för ägarna genom att sänka deras kostnader, eller varför inte subventionera den med hänvisning till ”internationell solidaritet? V:s politik går inte ihop.

Att stänga kärnkraften så fort vi kan handlar om att skapa snabbt utrymme för förnybart och vill man exportera grön el till Europa är det bara att bygga ännu mer. Vi kan som nation vara Europas gröna elexportör. Men inte med bevarad kärnkraft.

Det är uppenbart att kärnkraftslobbyn är stark inom V:s partistyrelse. Vi får hoppas kongressen rättar till politiken så att partiet även i framtiden kan kallas för en del i den förnybara rörelse som visar att det går att ställa om utan de faror som den åldrande kärnkraften innebär.

Ämnen i artikeln