Debatt. .

2016-05-12 03:00
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stort ansvar på regeringen att lösa bostadskrisen

De blocköverskridande bostadssamtal som regeringen tidigare i år tog initiativ till var efterlängtade. Men nu kommer illavarslande signaler om att partierna har svårt att komma överens. Positionerna verkar besvärande låsta. Nu faller ansvaret tungt på regeringen att få till stånd en ny social bostadspolitik, skriver Anders Lago, HSB.

Bostadskrisen påverkar hela Sverige. Det visar inte minst Boverkets nysläppta bostadsmarknadsenkät: 240 av landets 290 kommuner brottas med bostadsbrist. Och i många av kommunerna bedöms bristen bestå även om fem år. Och svårigheterna att hitta bostäder till nyanlända är påtagliga. Man kan få bostadsångest för mindre.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


HSB har under en längre tid påtalat att bostadskrisen kräver blocköverskridande överenskommelser som håller över flera mandatperioder. Därför var regeringens initiativ till samtal över partigränserna mycket välkommet.

Men det som partierna kommunicerat från bostadssamtalen har hittills handlat om fastlåsta positioner om ränteavdraget, subventioner och hyressättningens framtid. Det är naturligt att partierna positionerar sig i början av en förhandling. Men det är nu nödvändigt att politikerna visar handlingskraft och kompromissvilja. Bostadsdebatt som inte leder till något har vi haft nog av de senaste 25 åren.

Bottenplattan i samtalen borde vara given: Bostadsbyggandet måste fortsätta att öka, rörligheten bli bättre och inträdet på bostadsmarknaden lättare för många hushåll. Det handlar framför allt om att se över skatter och finansiering, fortsatt förbättrat regelverk och snabbare planprocesser och bättre villkor för hushållen att efterfråga bostäder genom subventionerat bosparande samt förbättrade bostadsbidrag. Det är dessutom redan nu arbetskraftsbrist inom många yrkesgrupper, trots att vi endast bygger omkring hälften av de bostäder som behövs. Därför är det angeläget med satsningar inom både utbildning och praktik för att öka tillgången på arbetskraft. Detta sammantaget är grunden för att forma en ny social bostadspolitik: att skapa fler bostäder till fler människor.

Det må låta dramatiskt, men om inte samtalen snarast leder till konkret ny politik är hoppet att bota den utbredda bostadsångesten snart förlorat. Det kommer inte att bli enkelt, men vi har trots allt klarat detta tillsammans tidigare. Sverige förtjänar en politik som skapar verkliga förutsättningar för att fler människor får möjlighet att hitta en egen bostad.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Anders Lago 
Förbundsordförande HSB