Opinion

Debatt: Stoppa vapenexporten till Chile – stå upp för de mänskliga rättigheterna

Protester mot våldet i Chile.
Protester mot våldet i Chile. Bild: Foto: TT/AP

Dagens ETC. Polisvåldet i Chile fortsätter. Under en vecka dödades två personer på Santiagos gator. Vi uppmanar den svenska regeringen att stå upp för de mänskliga rättigheterna i Chile genom att stoppa vapenexporten till landet och att medborgare i Sverige stöttar genom att bojkotta chilenska importvaror.Det skriver Camilla Fonseca och Ida Arnesson i Kvinnoförbundet för fred och frihet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sista veckan i januari dödades Jorge Mora, 37 år, i protesterna. Han blev påkörd av polisen. När Ariel Moreno, 24 år, senare demonstrerade för att uppmärksamma Jorges död blev han själv skjuten i huvudet av polisen. 

Chile har bland de största klasskillnaderna i världen. Hälften av Chiles befolkning äger tillsammans 2 procent av landets tillgångar. Den rikaste procenten äger över 26 procent. Sedan militärdiktaturen har Chile varit ett storslaget neoliberalt projekt där allt har privatiserats. Till och med havet ägs av de sju rikaste familjerna. Skillnaderna för arbetarklassen och den rika eliten är absurd.

Sedan oktober 2019 har folket i Chile varit ute och demonstrerat på gatorna. Mer än 30 år av ojämlikhet, ignorant bemötande från Piñeras högerregering och höjda priser på kollektivtrafiken var det som fick bägaren att rinna över. Under fem månader har det chilenska folket höjt sina röster för att förändra de ojämlika klasskillnaderna som råder i landet. Demonstranterna kräver också en förändring av den politiska konstitution som ger en viss särställning till militären- en efterlämning från Pinochets tid. 

Chiles historia som militärdiktatur har gjort sig otäckt påmind genom det polisvåld befolkning nu utsätts för. Enligt Chiles Nationella Institut för Mänskliga Rättigheter (INDH) har över 427 personer fått ögonskador efter att polisen beskjutit deras ansikten med gummikulor. Flera har blivit blinda. 3746 personer har anmält olika skador på grund av polisvåldet under manifestationerna, varav 282 är minderåriga. INDH har tagit emot anmälningar från demonstranter att de torterats och kvinnor och män har utsatts för sexuellt våld. Bland annat FN och Amnesty har uppmanat regeringen att sluta använda vapen mot demonstranterna. Vi ser inga initiativ som tar dessa rekommendationer på allvar. Därför är det extra viktigt att Sverige står upp för det chilenska folkets mänskliga rättigheter. Dessa brott har nu pågått i över 100 dagar. 

Vi som skriver den här artikeln har befunnit oss i Chile den senaste tiden och sett hur personer som deltagit i protesterna beskjutits med bland annat gummikulor, gas- och rökbomber. Utländska länders vapenexport till Chile måste genast upphöra, däribland den svenska exporten av krigsmateriel. 

Som fredsaktivister aktiva i den svenska och chilenska fredsrörelsen, samt som medborgare i Sverige och Chile uppmanar vi den svenska regeringen att stoppa all vapenexport till Chile. Vi uppmanar svenska medborgare att bojkotta chilenska varor så länge våldet mot demonstranterna pågår. Medan folk fortsätter att bli mördade och torterade kan inte vi sitta och dricka deras vin och äta deras avokador. 

///
Camila Fonseca 

Medlem i Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)

och Fundación por la Memoria San Antonio

Ida Arneson 

Medlem i Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet