Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Debatt: Stoppa kaoset – lotta ut platserna på Kulturskolan

Borde inte alla barn ha samma chans att gå på Kulturskolan? Det frågar sig dagens debattör.
Borde inte alla barn ha samma chans att gå på Kulturskolan? Det frågar sig dagens debattör. Bild: Bild: Mats Åstrand/TT

ETC Stockholm

Nuvarande först-till-kvarn-system stänger ute stora grupper i samhället. Lotta ut platserna istället, så får alla barn samma chans att lära sig ett instrument, spela teater eller dansa. Det skriver tvåbarnspappan Anders Engström från Bagarmossen.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Stockholm som står för åsikten.

I våras skrev jag in datumet i Google-kalendern.  ”OBS! Kulturskolans webbokning startar klockan 08:00, 25 augusti”. Luttrad av erfarenhet visste jag att jag måste hänga på låset. Min yngsta dotter har fyllt sex år och nu öppnar sig möjligheten att ta del av Stockholms Kulturskolas stora utbud. Grymma lärare och fantastiska kurser som sedan de rödgröna blivit i majoritet numera kostar ynka 300 kronor per termin.

Nu sitter jag och tusentals priviligierade Stockholmsföräldrar och försöker komma in på en onlinebokning som traditionsenligt kraschat eftersom den inte pallar trycket. Jag skriver priviligierade, för vi som sitter här är vi som har arbeten som gör det möjligt att sitta framför datorn och hänga på låset. Vi jobbar inte i butik, vi jobbar inte i vården, vi bygger inte ställningar på ett bygge. Vi sitter här och jobbar i ett skärmfönster och laddar om en länk i det andra med förhoppning om att den där överbelastade servern ska släppa igenom just mig …

För en vecka sedan skickade Stockholm stad ut sin reklambroschyr för Kulturskolan, adresserad till barnens mor (normen är tydligen att mamman bokar barnens aktiviteter). En broschyr som saknar en viktig informationsdetalj: ”Obs! Alla kurser utom uigurisk modern dans kommer att ta slut inom en timme efter bokningen öppnat” (alternativt ”börjar fungera”).

I tunnelbanan fortsätter Stockholms stad göra reklam för Kulturskolan i flera veckor efter de flesta platserna är slut och för att toppa det hela anordnar Kulturskolan öppet hus där alla barn och föräldrar kan få se hur roligt det är att gå kurser som redan är fullbokade.

Jag älskar Internet. Jag har ägnat merparten av mitt yrkesverksamma liv om att skriva om nätet, utveckla sajter och propagera för digitalisering. Men jag vurmar också för kultur och demokrati. Att skapa ett bokningssystem som är underdimensionerat och inte klarar belastning är en sak, men ännu värre är att nuvarande först-till-kvarn-system stänger ute stora grupper i samhället. Det måste finnas bättre sätt att sköta det här på? Ett system som ger alla barn samma chans att lära sig ett instrument, spela teater, sjunga i kör eller lära sig dansa.

Det skulle faktiskt vara mer rättvist att göra om systemet till ett lotteri. Ett system där alla intresserade anmäler sig under hela sommaren. När terminen snart ska starta ser man hur många platser det finns på varje kurs och så kör man en offentlig dragning, Det stora kulturskolelotteriet. Och för att den direktsända lottningen inte ska krascha kan man köra sändningen via Youtube och Facebook samtidigt.

Klockan är 9:34. Jag har kommit in på sajten två gånger. Lyckats nå kursen, men fastnat på bokaknappen. Nu kraschade sajten igen. Så nära. Ska jag ge upp? Nä, jag tillhör ju de privilegierade! Må den mest ihärdiga föräldern vinna!

Ämnen i artikeln