Debatt. .

2020-01-05 03:53
”Partiet Nyans vill påpeka att slöjförbudet strider mot svensk grundlag, Europakonventionen och Barnkonventionen som blir svensk lag från och med 1 januari 2020”, skriver debattörerna. Bild: Martina Holmberg/TT
”Partiet Nyans vill påpeka att slöjförbudet strider mot svensk grundlag, Europakonventionen och Barnkonventionen som blir svensk lag från och med 1 januari 2020”, skriver debattörerna.
Puffetikett
Dagens ETC

Stoppa diskrimineringen av muslimer

Slöjförbud och stängda muslimska friskolor är bara toppen av isberget i den diskriminering av muslimer som pågår i Sverige. Det skriver tre representanter för nybildade partiet Nyans.

I dagens samhälle nämns det ofta att religion är en privatsak och därför också borde skötas privat. Religionsfriheten är inskriven i vår grundlag, men trots detta hör man ständigt åsikter om hur individer och samfund borde utöva sin religion. Särskilt om det gäller synen på muslimer och hur de ska praktisera sin tro.

Enligt den senaste undersökningen gjord av DN/Ipsos är endast en av tio svenskar positiva till islam. Att islamofobi är en av de mest utbredda formerna av främlingsfientlighet i Sverige är väl känt sedan länge och bekräftas av bland annat DO, BRÅ, Forum för Levande Historia, SST, Expo. Dessutom konstaterar den senaste mätningen av DN/Ipsos skrämmande nivåer av fördomar mot muslimer.

Islamofobi växer också inom de etablerade partierna. En rad förbud mot religiösa övertygelser och praktik har tagits fram såsom slöj- och omskärelseförbud. Det gäller bara att kopiera politik från de främlingsfientliga krafterna för att behålla väljare eller locka nya. En sak enar numera nästan alla etablerade partier: islamofobi.

Efter Staffanstorp blir Skurup nästa kommun i Skåne som beslutar att införa slöjförbud i skolan. Tanken bakom beslutet är enligt Sverigedemokraterna och Moderaterna att hindra föräldrar från att inskränka sina barns frihet och bestämmanderätt. Men förbudet är även riktad mot de vuxna lärarna.  Svenskarna är sekulära konstaterar mätningen av DN. All heder åt detta. Men sekulärism handlar även om att värna religionsfriheten genom att förhindra att staten får alltför stort inflytande på bekostnad av individen. Dessvärre tycks bristen på insikt hos skånska politiker vara stor. Partiet Nyans vill påpeka att slöjförbudet strider mot svensk grundlag, Europakonventionen och Barnkonventionen som blir svensk lag från och med 1 januari 2020. Därför har Partiet Nyans anmält Skurups kommun till Diskrimineringsombudsmannen (DO) såväl som Justitieombudsmannen (JO). Framöver kommer vi inte tolerera liknande förslag eller beslut.

Det är inte bara individer som drabbas av islamofobin. Även institutioner med muslimsk profil eller som förknippas med muslimer, drabbas hårt. Safirskolan i Göteborg är en av dem. Samtliga kommunfullmäktigepartier har anslutit sig till Sverigedemokraternas förslag och beslutat att stänga ner Safirskolan.

Safirskolan är långtifrån den enda skolan som haft brister. Göteborgs kommunala skolor i förorterna är ökända för bristande undervisning och dåliga resultat, men ändå beslutar man att stänga ner en skola som levererar goda resultat och tvingar dess elever till bristfälliga kommunala skolor. Partiet Nyans kan inte undgå att undra om det är de så kallade bristerna som får samtliga partier i kommunfullmäktige att enas om nedläggning av Safirskolan? En olämplig huvudman eller personal kan alltid ersättas med någon lämpligare men varför gavs inte denna chans? Det är tydligt att politiker och andra aktörer var ute efter att få bort skolan helt från grunden. Detta känns allt mer som om att skolan särbehandlades på grund av sin muslimska profil.

Partiet Nyans anser att detta bara är toppen av isberget. Diskriminering av muslimer och islamofobin växer och utgöt ett hot mot det öppna samhället. De antimuslimska krafternas syfte är att göra livet svårare för muslimer så att de kanske åker härifrån, skriver DN:s ledarredaktion. Låt oss tala klarspråk: Svenska muslimer är här för att stanna och Sverige är deras ursprungsland. Varken slöjförbud, böneförbud, omskärelseförbud eller skolnedstängning kommer att skrämma dem.

Partiet Nyans tycker att lösningen på problemet är enkelt. Den kräver politisk vilja och mod som dessvärre saknas hos de etablerade partierna. Islamofobin måste omedelbart få en egen brottsrubricering och muslimer måste erkännas som en religiös minoritetsgrupp i grundlagen. De antimuslimska krafterna känner inte längre av några gränser och dessa åtgärder är därför nödvändiga. Partiet Nyans anser också att Sveriges muslimer måste vara självkritiska. Ett aktivt samhällsengagemang behövs och saknas hos många av landets muslimer. Enorm kompetens och potential står att finna i denna grupp. Svenska muslimer och andra minoriteter måste engagera sig mer inom alla samhällsområden och stå upp för sina rättigheter och intressen och inte förlita sig på de etablerade partierna som börjar alltmer likna varandra.

Det är dags att vakna och agera innan det är för sent, annars kan vi förvänta oss inget annat än en lång mardröm: ett Sverige baserat på hat och intolerans.

Fotnot: Partiet Nyans är ett nybildat parti som har som sin första uppgift att bekämpa islamofobi och främlingsfientlighet. 

Partiet Nyans 
Mikail Yüksel (ordförande Partiet Nyans), Lotta Slim (lärare och ansvarig för Partiet Nyans arbetsgrupp för skolpolitik) och Karima Abdou (partiet Nyans Eskilstuna).