Debatt. .

2019-08-15 04:31
AP Photo/Petros Karadjias
Puffetikett
Dagens ETC

Stoppa all vapenexport till Turkiet

I januari 2018 inleddes en militär ockupation av den turkiska armén för att ockupera Afrin i norra Syrien. Sverige msåte nu avbryta alla vapenexport till Turkiet skriver representater för SSU i Kungsholmen. 

Trots sin utsatthet är Rojava en av få förebilder i Mellanöstern när det kommer till en feministisk och progressiv politik. Råden inom administrationen består av minst 40 procent kvinnor, och administrationen motsätter sig Islamiska Staten, Al-Qaida, samt andra liknande proto-fascistiska organisationer. Här samexisterar ett stort antal folkgrupper på ett sätt som är helt unikt för ett land i Mellanöstern.

I januari 2018 inleddes en militär ockupation av den turkiska armén för att ockupera Afrin som är beläget i norra Syrien. En stad som tidigare hade varit en fredad zon i Syrien gick snabbt till att bli en
stad där män sköts, kvinnor blev till sexslavar och egendom konfiskerades. Befolkningen i Afrin kämpade emot angreppet i närmare två månader tills de slutligen fick ge upp till förmån för sina
motståndare.

På senare dagar riktas även blickarna mot städer i Rojava för att på allvar förinta det kurdiska självstyret. Eller som Erdogan själv förklär orden: “För att bekämpa terrorism”. Det ser helt enkelt ut som att det som hände i Afrin skulle kunna hända i flera olika städer i Rojava längs Turkiets gräns.


Man kan undra vart staken inom svensk utrikespolitik tagit vägen. Vi vägrar signera konventioner om kärnvapenförbud, stöttar statskupper i Latinamerika dirigerade från Washington och har numera blivit NATO:s spelpjäs. Faktum är att när statsministern nyligen gav beskedet till president Trump att han varken kunde eller skulle ingripa gällande fallet kring den amerikanska artisten ASAP Rocky och dennes häktning var det enda gången på länge som man kunde notera att Sverige vågade visa oberoende mot USA.

Sverige har genom fortsatt export av vapen till Turkiet passivt tagit ställning för detta förtryck. Vi som land har en stor makt genom vår utrikespolitik som kan vara en fredsfrämjande kraft världen över, men denna titel erhåller vi inte idag. Genom att exportera vapen till Turkiet sponsrar vi dessa ockupationer, denna massaker på civila på traven. Därför kräver SSU Kungsholmen att regelverket omedelbart ändras så samtlig vapenexport till Turkiet stoppas samt att regeringen gör allt i sin makt för att slå vakt om Rojavas självständighet. 

Martina Hedrenius

Lovisa Petterson

Jacob Nilsson