Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stödet till Irans kvinnor måste fortsätta

Malin Björk, Håkan Svenneling och Maj Karlsson, samtliga Vänsterpartiet.

Malin Björk, Håkan Svenneling och Maj Karlsson, samtliga Vänsterpartiet.

Bild: TT

Dagens ETC.

Alla vi som tror på och kämpar för feminism, frihet och demokrati måste fortsätta att stötta iranska kvinnors och mäns modiga kamp mot diktaturen. Hittills har omvärlden reagerat alldeles för svagt.

Vi har flera förslag på vad Sverige borde göra såväl nationellt som på EU-nivå, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Under förra året fick världen bevittna inget mindre än en feministisk revolution i ett av världens mest repressiva länder, Iran. Gnistan som utlöste de landsomfattande demonstrationer tändes av en 22-årig kvinna, Masha Jina Amini. Hon greps i Teheran den 16 september och misshandlades till döds av moralpolisen för att hon inte bar sin slöja på rätt sätt.

Bara timmar efter Jina Aminis död hölls protester på flera platser i Iran. I frontlinjen stod unga kvinnor som slängde sina slöjor. Deras kamp för frihet, för att själva kunna välja hur de vill klä sig och forma sina liv, blev till en symbol för hela det iranska folkets längtan efter frihet och demokrati.

Även förtryckta minoriteter som kurder och balucher spelade en framträdande roll. Jina Amini var själv kurd och förutom Teheran spreds de regeringskritiska protesterna först till de kurdiska och balushiska regionerna i norra och södra Iran. Det kurdiska slagordet “kvinna, liv, frihet” blev tidigt orden som många iranier, oavsett etnisk bakgrund, enades kring efter Jina Aminis död. Masha var för övrigt bara det persiska namnet som Jina Aminis föräldrar tvingats registerara henne med, på grund av diskrimineringen mot kurder.

Den iranska regimen har svarat med sedvanlig brutalitet. Minst 500 personer har dödats och över 19 000 människor har fängslats i samband med protesterna. Den senaste tiden har det dessutom kommit rapporter om att över 800 flickor förgiftats som en hämnd för den framträdande roll som unga kvinnor haft i proteströrelsen. Det är fullständigt oacceptabelt.

Alla vi som tror på och kämpar för feminism, frihet och demokrati måste fortsätta att stötta iranska kvinnors och mäns modiga kamp mot diktaturen. Hittills har omvärlden reagerat alldeles för svagt. Vi i Vänsterpartiet har flera förslag på vad Sverige borde göra såväl nationellt som på EU-nivå:

• Fördöma de statligt sanktionerade morden på iranska kvinnor och män

• Kräva omedelbar frigivning av samtliga politiska fångar ur iranska fängelser

• Terrorstämpla det iranska revolutionsgardet, för att kunna rikta sanktioner mot de som bedriver terror i Iran och i utlandet. Det har EU-parlamentet redan krävt, men den svenska regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna har hittills vägrat. Skamligt

• Ge dissidenter som söker skydd mot regimen en fristad i EU

• De iranska kvinnornas kamp visar styrkan i kvinnors kamp och organisering. Precis som de argentinska kvinnornas kamp för aborträtten inspirerat feminister över hela världen har de iranska kvinnornas kamp och deras paroll ”kvinna, liv, frihet” ekat långt utanför de iranska gränserna.

Idag när vi demonstrerar på den internationella kvinnodagen tänker vi särskilt på de modiga kvinnorna i Iran. Vi kommer fortsätta Jina Aminis kamp och stå upp i solidaritet med alla de som kämpar för allas rätt till ett liv i frihet och demokrati. Kvinna, liv, frihet.