Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Stockholm måste ställa sig bakom fossilnedrustningen

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

Stockholm måste få ned de konsumtionsbaserade utsläppen. Därför kräver Socialdemokraterna att Stockholm ansluter sig till fossilnedrustningsavtalet – ett globalt initiativ för att avveckla fossila bränslen och främja en rättvis omställning.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Världen fortsätter att slå värmerekord. Indien har precis haft värmebölja med temperaturer närmare 50 grader, snödagarna i våra svenska fjäll blir färre för varje år och FN:s senaste klimatrapport visar att ­gapet för att ligga i linje med 1,5-gradersmålet växer och ­utsläppen ökar globalt. 

Här i Stockholm har ledare från hela världen precis samlats för att fira 50-årsjubileet av FN:s första miljökonferens, Stockholms­konferensen 1972. Ambitionen var att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen. 

Nu måste vi alla ta ansvar – och som ett led i det borde Stockholm ansluta sig till fossilnedrustningsavtalet.

Om vi ska få stopp på klimatförändringarna måste de fossila utsläppen bort. De strukturella förutsättningarna för att fasa ut fossila bränslen ser väldigt olika ut på olika platser. Stockholm har bra förutsättningar att leda omställningen. Vi lever i en stad som inte har några utsläppstunga industrier. Här bor vi tätt vilket gör att transporter kan ­effektiviseras. Vi har en flygplats mitt i staden som inte längre behövs. I Stockholm står den klimat­smarta fjärrvärmen för majoriteten av fastigheternas uppvärmning. 

Detta ger Stockholm förutsättningar att kraftigt minska utsläppen samtidigt som vi kan bidra till omställningen genom att också skapa negativa utsläpp.

Tack vare våra goda förutsättningar har Stockholm en skyldighet att ligga i framkant när det kommer till klimatfrågor. Vi socialdemo­krater kräver att vår stad blir klimat­positiv till år 2035. Vi ska nå det målet genom att ställa om trafiken med mer kollektivtrafik, utbyggd ladd­infrastruktur i hela staden, effektivare transporter av gods och genom att lägga ned Bromma flygplats. 

Parallellt med detta ska fjärr­värmen i Stockholm skapa negativa utsläpp genom att lagra biogen koldioxid. Då återstår utsläppen från gas och el. För att säkerställa att vi har tillräcklig effekt i Stockholm samtidigt som den nordiska elmixen blir fossilfri måste Stockholmsregionen bidra till elproduktionen genom den helt nya havsbaserade vindkraftsparken utanför kusten.

Sedan återstår dock konsumtionsutsläppen. För samtidigt som Stockholm lokalt ligger i linje med Parisavtalet och har ett av landets lägsta utsläpp med 1,6 ton ­koldioxid per capita, så vet vi att Stockholm troligen har landets högsta konsumtionsutsläpp eftersom regionen står för 40 procent av landets tillväxt. 

Stockholm måste få ned de konsumtionsbaserade utsläppen. Därför kräver Socialdemokraterna att Stockholm ansluter sig till fossil­nedrustningsavtalet – ett globalt initiativ för att avveckla ­fossila bränslen och främja en rättvis omställning. 

De länder, städer, organisationer och företag som skriver under avtalet förbinder sig att följa tre punkter: icke-spridning, global nedrustning och rättvis omställning.

Icke-spridning innebär att prospektering och nyproduktion av fossila bränslen ska stoppas, något som Stockholm redan uppfyller. Nedrustning handlar om att befintliga lager och fossila bränslen avvecklas i linje med 1,5-gradersmålet. Rättvis omställning innebär att verkliga lösningar påskyndas och att omställningen genomförs på ett rättvist sätt för alla arbetare, samhällen och länder.

Klimatförändringarna är vår generations stora utmaning. Det kommer att krävas stora ansträngningar och ökat internationellt samarbete för att nå Parisavtalets målsättningar. Stockholms stad ska göra det som krävs för att klara klimatkrisen.

00:00 / 00:00