Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Städare – känn stödet från oss som behöver er hjälp

”Pandemin har tydliggjort vilken viktig roll städarna har för att minska smittspridningen i samhället”, skriver debattören.
”Pandemin har tydliggjort vilken viktig roll städarna har för att minska smittspridningen i samhället”, skriver debattören. Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Städare har länge betraktats som ett lågstatusyrke. Vi ­behöver förändra den bilden. ­Städarna har varit osynliga ­hjältar men nu är det dags att vi låter dem synas. Utan dem skulle inte vårt land fungera, skriver Emma Unevik, ordförande för Almega Serviceföretagen.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Oavsett om det gäller städning hemma hos statsministern, på ett sjukhus eller hos ett stort tech­företag så tycker de flesta inte att städare är ett särskilt spännande yrke. Samtidigt inser många att städare är ett yrke som behövs: 65 procent av svenskarna säger i en undersökning av Axiom Insight att de tycker att städare gör ett viktigt jobb för samhället. Nu är det dags att lyfta fram städarna på riktigt.

Artiklar om städbranschen talar om pigjobb, svartjobb och ­skattefusk – trots att en majoritet av städföretagen är välskötta bolag som erbjuder sina anställda ­kollektivavtal med bra lön, pension och försäkringar. Få människor vet hur det faktiskt är att vara städare.

Pandemin har tydliggjort vilken viktig roll städarna har för att minska smittspridningen i samhället. Den har också visat hur städarna kan avlasta vårdpersonalen och bidra till en mer rationell arbetsfördelning genom att ta ansvar för smittstädning och sanering. Det är arbetsuppgifter som ställer höga krav på kompetens och ansvars­tagande. Kort sagt: Städarna utför ett riktigt viktigt jobb!

Därför tycker vi på Almega Serviceföretagen det är på tiden att vi visar våra städare den respekt de förtjänar. Alla måste förstå att städare har ett jobb som inte kan göras av vem som helst. Vi vill att alla städare känner stolthet, uppskattning och kraft i sitt arbete. Städarna i Sverige förtjänar bra villkor och ett erkännande för att de gör ett jobb som vi inte klarar oss utan.

Till dig som inte är städare: Säg hej till städarna på ditt kontor, tacka för deras insats och låt dem få vara en del av ert team.

Och till dig som är städare: Känn dig stolt och känn stödet från oss som behöver er hjälp! Dela den här texten med stolthet och hash­taggen #jagärstädare.