Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Stadsmuseet ville göra historien mänsklig

”Perspektivet vi valde var en ung arbetarkvinnas. Vad var viktigt för henne i 15- och 1600-talets stad? Vad såg hon, vad upplevde hon, vad påverkade hennes vardag? Därmed valde vi i stort sett bort kungarna, även Gustav II Adolf”, skriver debattörerna.
”Perspektivet vi valde var en ung arbetarkvinnas. Vad var viktigt för henne i 15- och 1600-talets stad? Vad såg hon, vad upplevde hon, vad påverkade hennes vardag? Därmed valde vi i stort sett bort kungarna, även Gustav II Adolf”, skriver debattörerna. Bild: Foto: Charlotta Gavelin

ETC Göteborg.

Stadsmuseet ville göra historien mänsklig, snarare än att rita upp de politiska och ekonomiska linjerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Göteborg som står för åsikten.

I ETC den 24 augusti skriver Janan Zapata i sin ledare om den amerikanska konflikten kring monument över sydstatsgeneraler. Hon för över frågan till svenska monument, och kritiserar Göteborg stadsmuseums utställning Göteborgs födelse. Varför, frågar Zapata, sätter inte utställningen Göteborg och Gustav II Adolf i ett sammanhang, som bidrar till förståelse för varför vi står här i dag? Varför förklaras och analyseras inte Gustav II Adolfs och nationalismens illgärningar?

En av svårigheterna när historia ska skildras är urvalet. Att berätta den objektiva, heltäckande sanningen är omöjligt. Historien är för komplex. Urval måste göras, av material, men också av perspektiv. Arbetet med Göteborgs födelse pågick under närmare tre år, och en stor del handlade om att välja och välja bort. Det hade kunnat bli en utställning om stormaktstidens ekonomiska och sociala förutsättningar. Det hade kunnat bli en utställning med fokus på 1600-talets betydelse för den framväxande nationalismen. Stadsmuseet valde i slutänden ett annat spår. Perspektivet vi valde var en ung arbetarkvinnas. Vad var viktigt för henne i 15- och 1600-talets stad? Vad såg hon, vad upplevde hon, vad påverkade hennes vardag? Därmed valde vi i stort sett bort kungarna, även Gustav II Adolf. Vi valde bort de långa krigen i Europa. Dåtidens grymma krig skildras i stället i form av den vanliga människans fruktan för kriget.

"

Vill du läsa mer om hur vi kan bo och leva ekologiskt?

Läs Kloka hem – Sveriges första hus- och hemmagasin med eko-inriktning.

"

Till sin hjälp hade Stadsmuseet en referensgrupp av högstadieelever. Vi fick deras tankar om vilka historier, vilket språk och vilka perspektiv utställningen borde innehålla. De efterlyste verkliga människoöden, så vi berättar om flickan som blir gravid med sin arbetsgivare och dömd till döden för barnamord. Gruppens intresse för dåtidens fysiska lidande fick att belysa sjukdomar och läkekonst.

Göteborgs stadsmuseum valde att göra historien mänsklig, befolkad med människor att identifiera sig med. Detta snarare än att rita upp de stora politiska och ekonomiska linjerna. Vi valde ett underifrånperspektiv, i stället för att fokusera på makten. De perspektiv Zapata hade föredragit är viktiga, i en tid då historien lätt blir ett tillhygge i händerna på extremnationalister. Men vi hoppas och tror att det perspektiv vi valde har ett värde, att utställningen visar på möjligheten att identifiera sig med människor som lever under andra livsvillkor, och gör det tydligt att det samhälle vi lever i i dag inte är självklart.

Maria Forneheim, Producent för Göteborgs födelse på Göteborgs stadsmuseum

Håkan Strömberg, Historiker och pedagog för Göteborgs födelse på Göteborgs stadsmuseum

----

Skriv en debattartikel i ETC Göteborg!

Ämnen i artikeln