Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Spariver ledde till dödsfall

Fler familjer förlorar rätten till personlig assistans när regeringen och Försäkringskassan skärper reglerna. För att klara vardagen tvingas många att överklaga till domstol.
Fler familjer förlorar rätten till personlig assistans när regeringen och Försäkringskassan skärper reglerna. För att klara vardagen tvingas många att överklaga till domstol. Bild: Bild: Christine Olsson/TT

Dagens ETC

Egentligen vill jag inte skriva den här artikeln. Ett tragiskt dödsfall ska inte utnyttjas av någon och jag tänker på de anhörigas situation. Samtidigt så är det ett sådant tydligt exempel på hur ekonomi får gå före humanism att vi måste prata om det här, skriver Carina Wellton, ordförande i Solrosuppropet, i veckans debatt.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sätt dig in i följande: Du är så sjuk att du inte kan gå på toaletten själv på ett säkert sätt. Du har blivit sämre i din sjukdom och sökt utökat stöd, istället för att få det beviljat får du färre assistanstimmar. Beskedet dröjde i över 12 månader men då kvinnan hotade med JO-anmälan kom det negativa svaret på två dagar. Livet krymper och du blir låst vid ditt hem. Men, som de flesta, vill du ut.

Du behöver träffa andra människor och finnas i ett sammanhang som ger mening trots att du inte lönearbetar, få lite livskvalitet. Du åker på en aktivitet och vid ett toalettbesök händer det som inte får hända. Något går snett, du faller och kan inte ta dig därifrån. Du kan inte ens larma då larmknappen inne kan nås från din position. Sätt dig in i den situationen. Tiden går och du tänker att innan de stänger kommer de att kolla toaletten och hitta mig. Men det kommer ingen. Du är fast. Helt utlämnad. Till slut dör du och hittas först dagen efter av en städare. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Det här hände en 55-årig kvinna för någon vecka sedan i Sverige. Försäkringskassan vill inte uttala sig om fallet, vilket man kan förstå, då en utredning av händelsen ska göras. Men de som följt utvecklingen inom personlig assistans anar att dödsfallet är den vidriga konsekvensen av regeringens spariver inom personlig assistans och LLS. Det är oacceptabelt, tragiskt och grymt, men inte förvånande.

De senaste årens skärpta tolkningar hos kommunerna av regelverket gällande LSS har skarpt kritiserats av alla organisationer som har kunskap i frågan. Just den här händelsen ledde till döden – därför reagerar även de som annars inte bryr sig. Det finns dock tusentals människor som får sina liv mer och mer begränsade av de skärpta tolkningarna av lagen. Vi i Solrosuppropet stödjer Neuroförbundets krav på nödstopp av neddragningar i assistansen.

Nuvarande regerings uppdragsbeskrivning till ny utredning om LSS fokuserar även den på att minska kostnaderna. I uppdraget står: "Regeringen har utsett Désirée Pethrus till särskild utredare för att se över assistensersättningen i socialförsäkringsbalken och delar av lagen om stöd och service (LSS). Syftet med uppdraget är att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling och mer träffsäkra insatser. Utredaren ska också se över att lagstiftningen främjar jämlikhet i livsvillkor och full delaktighet i samhällslivet."

De oseriösa assistansbolagen ska bort och kostnaderna ned. Det låter bra på pappret men jakten på fuskare drabbar samtliga som är i behov av assistans. Precis som då förra regeringen skulle jaga fuskare i sjukförsäkringen fick det till följd att samtliga sjuka utsattes för mycket hårdare regler, lägre ersättningar och mer kontroll. Den personliga assistansen är en frihetsreform som vi måste värna om.

Gör vi inte det återgår funktionsnedsatta till att leva ännu mer begränsade liv. Vård på institution är dyrt och assistansen ger arbete till cirka 90 000 människor. I slutänden blir det ingen större besparing att skära i assistansen utan bara en återgång till ålderdomligt omhändertagande och förlorad frihet för de med assistansbehov. Utöver det så blir helhetsvården sämre och det finns, uppenbarligen, risk att liv riskeras. 

Det är otäckt hur lätt det är att genomföra försämringar för utsatta grupper. Om det är pengar som ska sparas in tycker jag regeringen kan använda samma hårdföra sätt för att driva in skatt. Där finns det betydligt mer pengar att spara in. Låt samtliga skattebetalare redovisa hur de använt bilen till och från jobb. Man kanske kan montera in sändare i bilen som Skatteverket kan kontrollera? Sen kan samtliga företagare få en grundlig revision varje år. De får komma till myndigheten och förklara varje enskilt utlägg, det är inte värre än då en utredare klockar på sekunden hur lång tid det tar för en funktionsnedsatt person att gå på toaletten, äta, klä på sig.

Att företagare tar privata kostnader och drar av på företaget är mer regel än undantag. Sätt upp en webbkamera och kolla om det rum som uppgetts vara kontor i hemmet inte nyttjas till annat. Låt Skatteverket göra oanmälda besök och räkna igenom kassan och kolla kontoutdrag när de får lust. Ställer du inte upp på det här så får du kraftiga straffavgifter och förlorar F-skattsedeln. 

Låter det orimligt? Såklart – för då skulle man kollektivbestraffa samtliga i jakt på pengar. Välkommen till vår verklighet – för det är så det ser ut för sjuka.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.