Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Solidaritet med Leyla Güven och de andra politiska fångarna

Bild: Bild: Lefteris Pitarakis/AP

Dagens ETC.

Det är inte första gången som Turkiets regering visar allt annat än en demokratisk karaktär. Erdogans regering kränker systematiskt de mänskliga rättigheterna för oppositionella turkar, det kurdiska folket och andra minoriteter.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Leyla Güven är parlamentsledamot för (HDP) Folkens Demokratiska Parti i Turkiet en av de främsta företrädare för det kurdiska folket. De fick vid det senaste valet 12 procent av rösterna och blev därmed det tredje största parti. Men Leyla Güven sitter idag olagligt fängslad, i likhet med många andra kurdiska folkvalda.

Den 7 november 2018 inledde Güven en hungerstrejk. Motivet för denna är att protestera mot den kränkande behandling som Abdullah Öcalan, partiledare för PKK , Kurdistans Arbetarparti utsätts för. Öcalan, som sitter fängslad sedan 1999, hålls under sträng isolering så han har knappt fått träffa sin familj och förvägras att träffa sina juridiska ombud. Det är en behandling av en fånge som bryter mot den europeiska konventionen för mänskliga rättigheter och är en kränkning, inte mot en enda person, utan mot hela det kurdiska folket. Något som knappast bidrar till en fredlig lösning av den kurdiska frågan.

Snart har det gått 120 dagar sedan hungerstrejken inleddes och Leyla Güvens hälsotillstånd närmar sig en kritisk situation. Hon har nästan helt tappat både syn och hörsel och svävar nu mellan liv och död. Men fler har anslutit sig till strejken, bland dme 226 politiska fångar till.  

Det är inte första gången som Turkiets regering visar allt annat än en demokratisk karaktär. Erdogans regering kränker systematiskt de mänskliga rättigheterna för oppositionella turkar, det kurdiska folket och andra minoriteter. Ett exempel är gripandet och fängslanden av partiledare för oppositionspartiet HDP och riksdagsledamöter.

Även attackerna mot pressfriheten, genom att journalister trakasseras, hotas och grips. Enligt Internationella PEN har åtminstone 170 tidningar och tryckerier tvingats stänga i landet sedan kuppförsöket i juli 2016. Dessutom använder det turkiska regering sin militära makt för att attackera kurdiska städer i Syrien och drabbar den civila befolkningen genom orättfärdiga angrepp.

Feministiskt initiativ oroas nu särskilt över Leyla Güvens tillstånd och alla de politiska fångarnas situation.Vi vill därför uppmana den svenska regeringen att använda alla tillgängliga diplomatiska medel för att få Turkiets regering att garantera de kurdiska fångarnas mänskliga rättigheter.

Vi stödjer även kravet som reses av olika aktörer från civilsamhället, om att en delegation bestående av EU:s utrikesministrar skall besöka Leyla Güven i fängelset.

00:00 / 00:00