Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Socialdemokraterna döljer en skattehöjning för väljarna

Bild: Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Dagens ETC.

Socialdemokraternas anklagelse om att M i Västra Götaland samlar pengar på hög är ogrundad och falsk. Det skriver två moderater i regionen i en replik.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De båda socialdemokratiska region­politikerna My Alnebratt och Per Tenggren anklagar Moderaterna för att ”samla pengar på hög” i regionen (ETC 14/7). Anklagelsen är ogrundad och falsk. Vi har tillsammans med våra koalitionspartner fört en ansvarsfull politik där utgångspunkten är att medborgarna ska få resultat och värden för skattekronorna. 

Pandemin medförde att sjukvårds­köerna ökade i Västra Götalandsregionen liksom i andra regioner. I årets budget riktar GrönBlå Samverkan (M, C, KD, L och MP) därför ytterligare 200 miljoner kr för kökortning. Vårdenheter och sjukhus som lyckas producera mer vård än sitt grunduppdrag och därmed hjälpa fler patienter får betalt för sin insats.  

Så vill vi tvinga ned och bort köerna i hälso- och sjukvården. Vårt delmål är att snarast uppnå vårdgarantins krav om högst 90 dagars väntan. Vårt mål är att väntetiden på operation eller annan behandling ej ska överstiga 30 dagar. 

Därför har Moderaterna och GrönBlå Samverkan också sett till att upphandla vård som finns tillgänglig utanför regionens egen organisation. Med detta har också sjukhusen fått en viss avlastning. Detta vill Socialdemokraterna hindra. De sätter sina ideologiska skygglappar framför patienternas väl och ve. 

Tillsammans med C, KD, L och MP har Moderaterna genom åren gjort åtskilliga satsningar för att uppnå konkurrenskraftiga löner i Västra Götalandsregionen. Senast genom en satsning om 700 miljoner kronor på en treårsperiod. Därutöver har vi höjt ersättningar för att göra det mer attraktivt och lönsamt att ta passen på helger, kvällar och nätter. I vår senaste budget riktades 200 miljoner kronor mot svårrekryterade kategorier av medarbetare i dygnet-runt-vården. De pengar som satsas ska ge resultat för medborgarna som genom skatten har avstått dem.  

I opposition lovar Social­demokraterna mer av allt och mer till alla. De gör det med pengar som de inte har. Sin senaste budget underfinansierade de med hela 712 miljoner kronor. 

Därutöver har de årligen förenat sig med V och SD för att skriva av underskott, vilket har försvagat regionens ekonomi. Var och en med grundläggande känsla för ekonomisk hushållning inser att det är ohållbart att låta utgifterna överstiga intäkterna. 

Socialdemokraterna döljer således en skattehöjning för väljarna. Det är inte ett ärligt och hederligt sätt att närma sig ett val på. Vi lever i en komplicerad och svårförutsägbar tid med en accelererande inflation som kommer påverka både hushållen och de offentliga ekonomierna. Nu krävs det politiskt ansvarstagande. Nu krävs det kraft att styra och prioritera. Tyvärr har inte Socialdemokraterna visat sig vara den uppgiften vuxen.

Ämnen i artikeln