Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Slutdansat på det politiska dödsdiscot

Bild: Meli Petersson Ellafi/TT

Dagens ETC.

Det är inte många som lagt ­märke till Stockholm +50 ­eftersom våra nationella ledare med sina misstroende­förklaringar och ultimatum varit fullt upptagna med samma gamla dödsdisco som vanligt. Business as usual.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Så kom ytterligare en misstroende­omröstning, hot om regeringskris och beskyllningar som ­haglar. ­Politiker som utmålar andra som lögnaktiga och ­ohederliga för att de i sin tur utmålats som lögnaktiga och ­ohederliga. Det framstår som ett slutet kretslopp. Reportrar får bråda dagar då de med svettblanka pannor i studioljus sätter ord på turerna och piruetterna, flyttar färgglada mandat och åskådliggör framspekulerade maktförhållanden med hjälp av lika färgsprakande opinionsstaplar. 

Det är ett politiskt dödsdisco – som ingen längre roas av. 

Men många oroas. 

Skillnaden mellan en två- och en fyragradersvärld är den mänskliga civilisationen, konstaterar Hans Joachim Schellenhuber, grundaren av Potsdaminstitutet för ­klimatforskning. Regeringen har bjudit in till klimatkonferens och jubileum, men frågan är vad där finns att fira? 

De åtaganden som hittills framförhandlats vid otaliga konferenser och som inget land ännu riktigt levt upp till, kommer att ge oss en 2,7 grader varmare redan i detta sekel. Fyra grader känns förfärande realistiskt. Det lidande som en ostoppbar kollaps av den mänskliga civilisationen medför är för outhärdligt att tänka på. 

Det är inte många som lagt ­märke till Stockholm +50 eftersom våra nationella ledare med sina misstroendeförklaringar och ultimatum varit fullt upptagna med samma gamla dödsdisco som vanligt. Business as usual.  

Vi riktar oss nu till er Henrik Vinge, Magdalena Andersson, Ulf Kristersson, Morgan Johansson, Johan Pehrson och era kollegor i regering och riksdag. Vi kommer från olika politiska och religiösa hemvister och vi har tröttnat. Den destruktiva dansen måste få ett slut. Slå på fokusljusen, lägg undan ideologierna och bred ut färdplanen för vägen ut ur klimatkatastrofen. 

Klimatalliansen har tagit steget in i årets valrörelse och bjuder in till en allians över alla ideologiska gränser och religiösa olikheter. Konservativa, liberaler, gröna och socialister med världens alla livsåskådningar är välkomna till oss. De som är anslutna till ett parti. Och de som inte är det. Religiösa eller inte.  

I en tid då hela mänsklighetens överlevnad är hotad kan vi inte låta ideologiska låsningar stå i vägen. Och inte skillnad i tro. Vi har väldigt kort tid på oss. Vi måste börja prioritera klimatkatastrofen. Gemensamt.    

Dansa får vi göra sedan. För livet.