Debatt. .

2016-08-16 03:00
Kulturfestivalen We are Stockholm i Kungsträdgården 2015.  Bild: Alexander Tillheden/We are Sthlm
Kulturfestivalen We are Stockholm i Kungsträdgården 2015.

Sluta lägga ansvaret på tjejerna

”Varför skuldbeläggs tjejer när det i majoriteten av fallen är killar som är förövare och som skapar dessa problem?”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag drar kulturfestivalen We are Sthlm igång i Kungsträdgården. We are Sthlm har mängder av aktiviteter för ungdomar, en juste avrundning på sommarlovet. Vad som inte är lika juste är obehaget och rädslan som många tjejer känner under dessa arrangemang. Rädslan för att bli utsatt för sexuella övergrepp. För en del tjejer kan rädslan även bli verklighet.

Under sommaren har sexuella övergrepp på festivaler diskuterats flitigt och anmälningarna på våldtäkt ökat. Enligt P3 Nyheter anmäldes tio fall av sexuella ofredanden under festivalsommaren 2015, medan det hittills kommit in 111 anmälningar i år. Samtidigt fortsätter tjejer få skulden och anses bära ansvaret för att det inte ska ske.

När kvinnor blev överfallna i Östersund i våras rekommenderade polisen alla kvinnor att stanna inne eftersom de inte ville se fler offer. Efter en uppmärksammad våldtäkt på Bråvallafestival i juli uppmuntrades tjejer att bära armband med texten ”tafsa inte”. Däremot var det ingen som rekommenderade alla män att stanna inne eller att killar skulle ha armband där det står ”jag tafsar inte”. Varför skuldbeläggs tjejer när det i majoriteten av fallen är killar som är förövare och som skapar dessa problem?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Utifrån en maktanalys är svaret enkelt. Att killar tar sig rätten att utsätta tjejer för sexuella övergrepp beror på normer, samhällsstrukturer och förväntningar på hur killar och tjejer ska vara. Redan från födseln skolas vi in i hur vi ska bete oss. Killar får lära sig att ta för sig, ha självförtroende och känna sig oövervinneliga. Tjejer däremot, får lära sig att inte synas för mycket, vara missnöjda med sig själva, slå ner blicken och akta sig för allt.

Är det då så konstigt att tjejer är rädda, osäkra och skäms?

Att vi inte vågar berätta om sexuella övergrepp? Att vi inte är medvetna om rätten till våra kroppar?

Att antalet anmälningar om sexuella övergrepp på sommarens festivaler och offentliga arrangemang ökat i år kan ses som ett tecken på att fler tjejer blivit medvetna om rätten till sin kropp, men det kan även ses som ett misslyckande från samhällets sida. Vi måste inse att tjejer och killar värderas olika i samhället och att det är de normer och könsroller som vi bygger upp som skapar förutsättningar för killar att utsätta tjejer för sexuella övergrepp och sedan skuldbelägga tjejerna för det brott som begåtts mot dem.

Stjärnjouren stöttar unga tjejer och transpersoner och arbetar förebyggande mot våld och machokultur bland ungdomar. Vi kommer nattvandra under We are Sthlm och till vår kontaktjour kan alla som behöver prata höra av sig. Många av de tjejer som vänder sig till oss har utsatts för våldtäkt eller sexuella övergrepp. Vi finns till hands för att lyssna, motivera och informera tjejer om deras rättigheter. Men det räcker inte.

För att tjejer ska bli jämlika med killar måste alla hjälpa till. Killar måste lära sig att de inte kan ta sig friheter med andras kroppar. Tjejer måste ges chans att förstå att de är värda att ta plats samt förtjänar respekt och självförtroende. Vi måste sluta uppfostra tjejer och killar efter könstillhörighet. Vi måste uppfostra dem till människor.

Emma Lindskog 
Stjärnjouren, Sundbybergs tjejjour