Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Slumvärdarna måste bort

”Som bostadspolitiker hör vi talas om hyresgäster som har problem år ut och år in utan att något händer”, skriver debattörerna.
”Som bostadspolitiker hör vi talas om hyresgäster som har problem år ut och år in utan att något händer”, skriver debattörerna. Bild: Simon Paulin/SVD/TT

Dagens ETC

Vänsterpartiet vill ha en lagstiftning som "skyddar hyresgästerna, inte hyresvärdarna".
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Mögel, vattenskador och till och med en överhängande brandrisk. Det är vad många -hyresgäster runt om i landet tvingas bo med år ut och år in. Det handlar om hyreshus som säljs från en värd till en annan för att undvika att betala för underhåll. Det är oacceptabelt. Slumvärdarna måste bort.

Bostadsbristen i Sverige, i synnerhet i storstäderna, gör att människor som behöver en hyresrätt inte kan välja var de vill bo utan måste ta de lägenheter som finns. Den här situationen ger hyresvärdarna ett övertag eftersom många hyresgäster är rädda för vad som kommer hända med deras hyreskontrakt om de klagar på brister i huset eller lägenheten. Tyvärr utnyttjas det här faktumet av oseriösa hyresvärdar.

Frågan om oseriösa hyresvärdar har fått ökad aktualitet, bland annat i Stockholm men också på många andra håll runtom i landet, på grund av den omfattande utförsäljningen av allmännyttans bostäder till riskkapitalister. I Stockholm såldes under loppet av bara några år nästan 3 000 lägenheter till privata värdar, varav en del är bra hyresvärdar, men det finns också riktigt dåliga exempel.

För knappt tre veckor sedan brann det i ett hyreshus i Rågsved, som är en förort i södra Stockholm. Innan hela förloppet är utrett kan vi inte säga säkert vad branden berott på, men att ett hus får stå i flera år med så många allvarliga brister som nu rapporteras om borde inte vara tillåtet.

Som bostadspolitiker hör vi talas om hyresgäster som har problem år ut och år in utan att något händer. Anledningen är i grund och botten att lagstiftningen på området är för svag. Regeringen behöver därför omedelbart besluta om ett antal åtgärder för att vi ska bli av med de oseriösa värdarna.

Vi i Vänsterpartiet vill att regeringen återinför den så kallade förvärvslagen som innebär att värdar som tidigare varit kända för att inte sköta underhåll av sina fastigheter inte får köpa nya.

Vi vill också att det ska vara lättare att få hyresnedsättning om hyresvärden inte åtgärdar fel i lägenheterna. Idag är det svårt, krångligt och dyrt för en hyresgäst att få nedsatt hyra för bristande underhåll. Det är därför många gånger riskfritt att strunta i att åtgärda fel. En förändring av det här skulle få hyresvärdarna att känna sig mer pressade att underhålla fastigheterna.

Vi vill också att regeringen tar fram en statlig strategi mot slumförvaltning och att hyreslagen ändras så att hyresgästens rätt till lägenheten kvarstår även om en skada på lägenheten uppstår genom en brand.

Hyresgäster har rätt att känna sig trygga i sina hem och att känna sig trygga med att fråga om hjälp av hyresvärden utan rädsla för att bli utkastade. Därför behöver vi ha en lagstiftning som skyddar hyresgästerna, inte hyresvärdarna.

Nooshi Dadgostar (V), bostadspolitisk talesperson

Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd Stockholm