Hoppa till innehållet

Konst

Debatt: Slå tillbaka attackerna mot stockholmarnas konst

Tyvärr är den långa traditionen av att låta konsten ta plats i Stockholm under attack, skriver V:s Ann Mari Engel och Sandra Lindström i en debattartikel.

Tyvärr är den långa traditionen av att låta konsten ta plats i Stockholm under attack, skriver V:s Ann Mari Engel och Sandra Lindström i en debattartikel.

Bild: TT/Press (montage)

Dagens ETC

Konst i offentliga miljöer berikar våra liv och är ett av Stockholms signum. Det behöver vi slå vakt om, när högerpolitiker försöker strypa medel till konstnärlig gestaltning av vår stad.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Stockholms tunnelbana beskrivs ibland som världens längsta konstutställning. Varje station är unik och den konstnärliga utformningen är omskriven och hyllad världen över. Regnbågen vid Stadion, Solna centrums röda bergväggar och Kungsträdgårdens trädgårdslandskap möter stockholmare varje morgon och sprids dagligen på turisters Instagramkonton.

Tyvärr är den långa traditionen av att låta konsten ta plats i Stockholm under attack. 

Sverigedemokraterna har länge velat skrota det så kallade procentmålet, som innebär att regionen avsätter en till två procent av budgeten i byggen och renoveringar av vårdinrättningar, sjukhus och tunnelbanestationer till konstnärlig gestaltning. Nu följer Moderaterna lydigt efter, och skriver egna debattartiklar på samma tema. Argumentationen känns igen från högerns nedskärningspolitik på andra områden: ”flexibilitet” är bättre än ”stelbenta regler”.

Konst och kultur har närmast blivit ett skällsord bland högerpolitiker. De ifrågasätter varje skattekrona som kommer kultursektorn till del, och menar att pengarna skulle göra mer nytta i sjukvården. Att investeringsmedel inte kan användas i driften av vården nämns mer sällan, i sann populistisk anda. I Region Stockholm föreslår högern brutala minskningar i budgeten och motarbetar konsekvent satsningar på folkbildning.

Konst i vårdmiljöer fyller en viktig funktion, bortom det rent estetiska. De positiva effekterna för patienter som vistas i offentliga vårdmiljöer, miljöer som annars präglas av högteknologisk utrustning och sterila korridorer, är välkända. Konsten bidrar till positiva upplevelser och fungerar också som stimulans till själva läkandet.

Tack och lov är vi många som fortfarande värdesätter den offentliga konstens betydelse för staden och dess invånare. 

I kollektivtrafiken bidrar konsten till att skapa tryggare miljöer. Stationer bygger identitet, blir platser att samlas kring, relatera till och samtala om i stället för att enbart vara transportsträckor mellan A och B. Konsten blir också tillgänglig för fler när den inte begränsas till museer och gallerier.

Tack och lov är vi många som fortfarande värdesätter den offentliga konstens betydelse för staden och dess invånare. Låt oss kroka arm och sätta ner foten mot högerns alltmer högljudda försök att kväva Stockholms fantastiska kulturliv, innan det är för sent.

Ämnen i artikeln